Tuesday, December 27, 2011

Kami hampir kehilangan hazeq

Setelah sekian lama aku tak menulis...
Sabtu lepas, aku plan holiday kt Port Dickson dengan my family...
Lepas harungi jem semua..sampaila dalam kul 3 lebih..
Excited nak bawa hazeq gi mandi pool..
Dan siap belikan swimming suit dan boya ben10..

Aku booked kat Kemang Indah Condo...
Ok gak la..agak besar la rumah tu compare ngan hotel lain walaupun 2 bilik...
So, 4family muat la utk satu umah 2 bilik....

Dalam 10minit macam tu, family angah dan mak ayah aku pun sampai..
So, excited la nak bawa hazeq gi mandi pool...

Bermula la tragedi yg tak mungkin akan kami lupakan..
Aku bawa hazeq turun bawa ke pool bertemankan hubby..
Sampai kt pool, aku letakkan hazeq kt riba aku dulu..bg dia rasa dulu air pool..
Agak sejuk..
Pastu aku letakkan dia kat dlm boya dia...kaki dia tergantung la dlm pool..
Hazeq seronok sgt2..!!
Dia main air pool tu kat keliling boya dia..
Aku pun apa lagi excited la...
Aku nak masuk pool tu ikut tangga laa...aku bukan reti swimming pun..hihi..
Bila aku masuk, kaki tak sampai lantai pool lagi, aku pun terus naik..dah terasa sejuk da..
Aku cakap ngan hubby nak bawa hazeq ke bahagian pool lain, maybe kat sana tak dalam sgt..leh la aku bagi hazeq swim..

Pastu aku pun angkat hazeq..sampai kat bahagian pool lain, aku masukkan hazeq dlm boya semula...
Tapi hazeq macam tak suka..
Dia diam je..aku kocak2 air pool tu pun, dia buat tak tau je...
Pastu dlm 2 minit macam tu, dia lentok kt belakang boya tu...sambil nanges sket jela..
Aku pun angkat la..
Selimutkan ngan tuala dia..aku tengok hazeq dah menggigil kesejukan..mata dia pun dah kuyu je..
Aku pass ke hubby coz badan hubby panas sket..
Hubby pun bawa naik atas..aku masih lg kt pool sebab niece aku turun pool nak mandi..tapi takde sapa nak jaga..
Dalam 5minit mcm tu, ibu niece aku pun dtg..aku pun naik atas bila akak ipar aku melambai2 panggil aku..
Btw, aku mmg xsedap ati lagi masa aku biarkan hubby naik ngan hazeq..

Aku pun naik umah..on the way je, aku dengar suara orang dok jerit2..
Aku pun lari la ke umah, tengok2 hubby dah terjerit2 panggil hazeq, terus masuk kete..
Angah aku dukung hazeq sambil jerit2 panggil hazeq..
Aku lak tergamam...hanya mampu tanya kenapa..kenapa...
Tanpa tau apa2 aku terus masuk kete seat belakang..jengah ke hazeq, tengok2 hazeq dah terkulai je...no respon...
Dlm hati hanya mampu sebut 'Ya Allah....hazeq...panjangkan umur anak ku..'
Aku amik hazeq dari angah aku...Angah aku masih panggil2 hazeq..
Hubby pun sama..dan tak tentu arah bawa kete..

Aku peluk2 hazeq..then, tgk tak bermaya..masih no respon...
Aku hanya terfikir saat itu, bagi hazeq susu je..
Angah suruh2 aku panggil2 hazeq..jgn bg dia tido...
Aku suakan nipple aku..hazeq terus tangga..Alhamdulillah lega sket tgk dia respon utk bf..
Sampai hospital port dickson terus masuk emergency..doc tanya2...hubby dan angah aku jela yg citer..
Aku xtau apa2...so aku terkedu bila hubby citer..
Mulut dia berbuih2..kaki dia biru..tgn dia keras masa dia nak buka swimming suit utk mandikan hazeq dgn air panas...mata dia ke atas..pastu lentok..panggil2 pun no respon...
YaAllah, sampai mcm tu hazeq..aku just ingat dia kejang...

Doc suruh kami tunggu kt luar..dia amik darah..hazeq respon menanges...
Lepas 10min mcm tu..doc panggil aku..utk peluk hazeq dan tenangkan hazeq..
Lepas tu doc ckp maybe dia kena sawan sebab apa yg hubby citer mcm kena sawan..tp so baby, tak pernah dan tak sepatutnya utk kena sawan...
Dia tunggu result darah dan result kat monitor mcm mane..kalo kt monitor stabil..ok..just tunggu result darah takut2 ader kuman je apa2 yg boleh dorang tau apa punca dia jadi macam tu...
Lepas aku tenangkan hazeq, dia pun tido...lena sgt2...

Sampai kul 7pm...dia jaga, nak nenen..lega sket la...
Aku bagi bf, tapi susu tak cukup...dia menanges lapar...
Aku ajak along aku balik umah amik makanan dia, ngn susu..
Sampai je kat hospital semula, tengok2 hazeq dah didukung oleh ayah aku...
Alhamdulillah....lega saat tu tengok dia tersenyum...hubby ckp doc bg balik sebab result darah ok..
So, doc suruh refer kt hospital sini..dia cakap bukan sawan, cuma maybe suhu air pool dan surrounding masa tu adalah suhu maksimum bg badan dia...so, badan dia kekejangan dan lemah bila tak mampu utk tingkatkan suhu badan dia utk lawan suhu luaran...

Aku pun bagi hazeq makan, nenen....berselera sgt sebab lapar sgt...
Sampai je kat umah....semua org especially mak aku risau kan dia...nenek dia siap jerit2 da kt umah..
Tak pernah jadi saat2 kritikal mcm nie dlm family aku...
Ya Allah...terima kasih sebab masih benarkan kami menjaga hazeq lagi....

Ni la muka hazeq dah sihat sket.......syukur alhamdulillah.....
Soknya aku bawa hazeq mandi pool lagi tapi kali nie bila matahari dah betul2 naik...suhu air pool pun tak sejuk sgt..
hazeq ok main2 air pool..seronok sgt dia mcm tak pernah apa2 berlaku...
Tapi aku mandikan dia kejap je sebab mak ayah dah bising..takut jadi lagi..
Hazeq, maafkan mommy ye...

14 comments:

Gil Ra Im said...

ya Allah, syukur Hazeq takde apa2 dan masih sihat.
cuak aku baca entry ni eeza. huhu. ko pun xde mention apa2 kat FB (ke aku yg tak prasan)
pasni jaga leklok Hazeq tu taw..
bebila kalau ada masa (dan cuti. hihi) harap2 leh la aku tgk haziq lagi, yer :)

Nurul Ilyani said...

ya allah, cuak nye...alhamdulillah hazeq ok...

Mrs. Eeza Herman said...

Weeda : aku mmg xmention apa2 kt fb masa tu..sbb masih dlm trauma beb...dan terfikir, nak letak kt status confirm family jhr pun tau..abisla nanti..ni pun aku baru letak kt fb, tp hide dr family kt jhr baca..
ok..meh la..xpe, nanti kalo ader masa free..aku bawa hazeq jumpa ko...

ilyani : alhamdulillah....mmg cuak sgt2...nasib baik Allah bg peluang lagi kt iza..

~YUN~ said...

nk nangis plk yun baba...sdihnya..alhamdulillah haziq sihat dah..

Iryani Noor said...

alhamdulillah, lega dgr hazeq xde ape2... kalu panas sgt pun boleh jd mcm tu ekk.. baru tau...

last week pon kitorg p PD gak, duduk kt lexis.. nie pun bdn mcm nk demam...

Mrs. Eeza Herman said...

yun : lega sgt tgk dia dah active balik...

yani : hazeq jd mcm nie sebab sejuk sgt..suhu bdn jatuh mendadak..tu y dia terus mcm pengsan dan kejang..
xsangka bb pun jadi mcm tu..
oo, gi gk ek..nak gk dok kt lexis, tp dah full..last minute booking kan,terpaksa la dok kt mane yg ader.. pastu jd camtu lak....trauma jap..

Deqna said...

Syukur alhmdulillah haziq tak apa2

puanungupunyecerita said...

sgt tkot nye kak..thanks share..
x sngka leh gitu kan
alhamdulillah hadiff msuk pool kemaen suke
memg nangis tu sign die x comfort kan..
alhamdulillah x de ape2 kan..
kiss 4 hazeq

Mrs. Eeza Herman said...

deqna : alhamdulillah...syukur sgt..

ila : terlalu takot dat time...hazeq suka main air bila masuk pool..tapi tak sangka jadi mcm tu lak..tu y kesian bila tgk dia suka sgt2 tgk org lain mandi pool...

InaAchik said...

kalo kita, mau ngan kite2 sklai join kejang tgk anak cenggitu...
alhamdulillah... hazwq dah oke...

rDnA said...

ya Allah..syukur sgt hazeq tak ada ape2..mula2 baca entry air mata dina dah bergenang dah..pikir kot lemas ke..mujur hazeq takde ape2..ya Allah mintak dijauhkan benda2 yang tak diingini jadi..

Naz Nur Nhazzla said...

alhamdulillah hazeq ok

Shifa said...

baru baca kisah full.. :(

nadeera said...

alhamdulillah takder paper..jadi pengajaran juga tuk mummy2 semua..pasni kena hati2..tak leh masukkan terus anak dlm kolam..kena tgk gak suhu air kolam tu..tetiba ingat emeer kat umah.huhuhu