Thursday, November 11, 2010

Semalam punye cerita

Semalam aku amik leave sebab ader appointment ngan DDMC utk buat MGTT (minum air gula)
Sapa yg ader pengalaman, mesti dah rasa macam mana rasa air gula tu..hehehe
Macam2 orang cakap tak sedap la, boleh muntah la..tapi kalo muntah kena minum balik ye..
Macam yg aku tulis kat entry aku lepas2, dah banyak kali aku lari dari kena buat MGTT nie..
Sepatutnya masa 1st trimester aku kena buat kat klinik kesihatan..tapi aku tak gi dan langsung tak jejak lagi kaki ke sana..
Lagi satu kat Hosp. Sg. Buloh..aku lari gak dan tak jejak gak lagi ke sana..hehehe..
Kali nie, dah tak boleh nak lari lagi..huhuhu..

Bermula aku kena puasa malam selasa tu dari kul 11malam..
Sampai pagi, kul 8 pagi aku kena terpacak kat klinik..
Masuk ke klinik, nurse tu cucuk jari aku utk amik darah sket buat test kencing manis tu..
Kat atas meja, dah tersedia 2 cawan air...
1 cawan air gula yg berbuih2....telan air liur je aku tengok..
Lagi 1 cawan aku tak pasti masa tu, maybe air gula yg kurang pekat ke kot..terkedu lak time tu nak bertanya kt nurse..

1st result kuar 4.7mmol/l...lega..tapi memang aku tau result akan dlm lingkungan tu sebab before gi klinik, aku dah buat dulu kat umah..hehehe..
After je test tu, nurse suruh minum air yg berbuih2 tu...
Aku tanya la cawan lagi satu tu utk apa, nurse tu cakap kalo aku tak lalu nak abiskan semua, leh la buat selang seli minum ngan air mineral nie..
Looorrr, air mineral rupanya..cuak gak aku, kot2 la kena minum sampai 2 cawan..hehehe

Ok, pada sapa yang tak pernah rasa lagi air gula nie...
Actually, air gula nie air glukose je..Cuma kuantiti glukose tu lebih la dari yg biasa kita ambil setiap hari utk tambah tenaga..
Aku minum sampai setengah, then sambung lagi setengah sampai abis..
Pastu aku minum air mineral tu...
Rasanya, bagi aku la...ok je..tak la seteruk yg disangkakan..
Pada aku, aku masih mampu utk telan tanpa minum air mineral..
So, pada kawan2 yg belum pernah buat lagi MGTT, try la dulu ye..

Lepas 2 jam, baru buat 2nd test...
2nd result 4.9mmol/l...alhamdulillah..aku takde kencing manis..
Pasnie dah tak perlu buat MGTT lagi..

Lagi satu cerita pasal baby la..
Lepas je buat MGTT tu, aku buat follow-up check up sebab last week kan aku warded..
Salah satu niat nak jumpa doc sebab nak minta doc buat 3D/4D scan..
Dapat gak tengok baby...
So, kawan2 yg nak tengok, layan la ye video nie..

video

Mesti korang tak perasan sangat..kena tengok betul2 baru nampak, kaki, tangan, muka baby...
Ader beberapa second, nampak la hidung, mata, mulut baby..
Tapi doc tak dapat nak amik muka dia, sebab dia tak pandang ke arah doc..
Cuma nampak tepi muka dia je..takpe, lain kali, aku nak buat lagi..
Doc cakap semua bergantung pada baby, kalo kedudukan baby ok, memang leh nampak jelas muka dia..
Baby memang tak nak bagi kitaorang tengok..

Sekarang nie, keje kami laki bini, main teka2 baby ikut muka sapa..hehehe..
Bab hidung memang aku kalah la, sebab baby ikut hidung hubby yg mancung tu..
Hidung aku kemek sket..
Mata dia belum buka, tapi masa doc tengah buat scan tu, nampak jelas sgt, baby buka mulut..
Macam makan something..hehehe..
Bak kata doc, sekarang nie dia minum air ketuban campur air kencing dia..
Sebab dia dah pandai kencing kat dalam rahim lagi..

Seronok lak tengok dia gerak2...doc pun cakap, baby tak reti duk diam..
Nampak tangan, jari2 dia..kaki dia dah siap bengkok ke atas...
Berat baby sekarang nie dah 900++ gram..
Hampir 1kg dah..kejap je..
Baby pun makin aktif main bola dalam perut nie..
Sambil aku taip2 nie, dia pun sibuk tendang2 kat dalam..
Paling kelakar, bila aku letak tangan kat perut, dia tetap tendang2 gak..
Tapi bila hubby letak je tangan...dia diam..
Seolah2 dia takut lak ngan hubby..hehehe....
Sampai sekarang nie, hubby masih belum dapat rasa baby gerak lagi..
Apatah lagi nak rasa baby tendang..cian hubby...

Lepas je buat scan tu, aku pun amik injection utk kancing gigi..
Doc cakap dah boleh buat..
So, alang2 tu, sekali harung jela terus..
Next check up 1/12/2010...
Mulai semalam, aku dah kena buat check up selang 3 minggu..


Smile...kiss...love from -->

Saturday, November 6, 2010

Yeee..lagi 96 hari je lagi

Just tinggal lagi 96 hari je lagi....
Best nie..dah tak lama je lagi baby dalam perut.,.
Sure rasa rindu nanti..
Macam2 jadi sepanjang aku mengandung nie..
Hari selasa lepas, aku admitted ward kat DDMC sebab food poisoning..
Hm, tak tau la kenapa..
Apa yg aku makan, boleh jadi sampai muntah2 teruk dan cirit birit..
Apa je makan, akan kuar balik..
Last2, petang selasa tu, aku dah tak bermaya..
Hubby anta gi DDMC, kena tahan wad..
Masuk air apa ntah warna putih 4 botol, air warna kuning 1 botol..
Petang Rabu aku dapat discharge..
Sejak tu serak lak nak makan mengarut2..
Sekarang nie dalam tempoh pantang..aku tak boleh makan makanan yg pedas dan berempah..



Smile...kiss...love from -->