Tuesday, December 28, 2010

Surat dah sampai


First sekali, alhamdulillah..syukur sgt2 kata2 aku termakbul...
Surat dari developer dah pun dapat...
Actually pertengahan bulan aritu..
Tapi malas nak update kan hal tu....sebab???
Sebabnya baru dapat surat jer..bank belum bayar lagi ke developer..
Tapi bila check2 tadi dlm website perbendaharaan, dorang dah bayar da ke developer..
So, step seterusnya amik kunci dan buat join inspection ngan wakil developer..
Part nie paling best..

Dah 2 kali weekend kitaorang akan balik ke rumah sewa kat Damansara Damai..
Sebab dah 2 bulan aku duk berumahtangga kat umah mak aku kat PJ..
Mula2 tu, sebab hubby ader keje kt HQ JPS Selangor..
Pastu berterusan la terus sampai angkat semua kain baju kitaorang duk sana..
Senang sket, tak payah aku nak naik turun tangga kat umah sana..penat..
Bukan baju aku je tau, baju baby pun kena angkut gak..
Just tinggal nak basuh je..tunggu pertengahan bulan Januari nanti..

Berbalik kat citer tadi, aku balik sana sebab nak kena start kemas barang2 yg banyak giler..
Sementara larat lagi nie, boleh la aku tolong hubby aku kemas..
Kalau dia yg kemas, memang lagi banyak la barang sebab dia suka sgt simpan benda2 yg tak guna lagi dah..
Tapi kalau keje aku lak, bila dah duduk tu, susah la nak bangun..
Terpaksala arah2 hubby aku amik tu amik nie..

Buat masa nie, just siap kemas baru 50% jer..
Tinggal barang2 kat kitchen, master bedroom dan kat hall je lagi...
Tapi 50% tu je dah penuh 1 bilik...
Nasib baik hubby cakap nak sewa lori 10 ton..
Confirm la penuh lori tu nanti...
Kesian staff2 dia yg nak tolong angkat barang2..

Mengikut perancangan awal, awal bulan Januari start renovation..
Termasuk la grill, kitchen kabinet, naik tembok, wiring dan benda2 yg dalam bajet..
Pastu aku bersalin awal bulan 2, bila kontraktor dah siap buat renovation, basuh umah...
Baru pindah semua barang2..aku bajet ujung bulan 2 pindah semua barang2...
Notis kat tuan umah 2 bulan..sebab tak minta duit deposit kitaorang...

Ok, nie lah syurga baru kitaorang ngan baby...
Rezeki baby...
Aku suka design umah aku nie sebab belakang ader tanah sket 8 kaki..
Leh la buat cucuk tanam sket2...leh baby mandi kolam plastik kat belakang..
Sekarang ni susah nak cari umah yg ader tanah kat belakang..
Biarpun aku rugi skg, tapi untung kemudian...
Walaupun design umah aku, simple jer...tapi aku suka sebab berbaloi...

Wednesday, December 22, 2010

Check up 31 weeks dan 32 weeks


Check up 31 weeks

Hari isnin minggu lepas, aku start rasa tak sedap perut je..
Rasa cam something..
Lain sket dari rasa contraction yg dulu aku pernah rasa..
Kali nie terasa berat je perut aku, rasa mcm period pain, sengal2 je kat ari2...
Aku ingatkan just sehari tu jer..last2 melarat sampai hari rabu..
Walaupun sakit tu tak kerap, tapi bila kena tu semacam jela..
Pagi Khamis tu, bila nak bangun pagi je, aku rasa lagi sekali sakit tu..
Aku amik keputusan pergi ke Putra Medical Centre sebab takut gak kot2 hal lain..
Call hubby, sebab aku da tak boleh nak drive...
Bila drive je, sakit sgt2...

Sampai je kat PMC dalam kul 10 lebih, tunggu beberapa minit..
Jumpa Dr Zarul..
Dr Zarul check2 record aku ms last aku check up ngan dia 28 weeks..
Aku pun mentioned la aku sakit bla..bla..bla..
Dr Zarul cakap tu semua contraction gak...
So, nanti dia bagi ubat utk kurangkan sakit...
Tapi bila nak dekat due, aku kena berhenti sebab kang tak boleh nak bersalin lak..

Seperti biasa, check berat..berat aku turun lak 86 kg..hehehe
Dr Zarul pun scan...bila dia nak scan, dia pun tanya "da tgk muka baby..?"
"Da..tapi masa tu 28 weeks, tak berapa jelas sebab terlindung ngan tali pusat dia.."
Dr Zarul pun scan la...dia fokus kat muka tapi..." ishk, baby awk nie tutup muka la...jap ye saya pusing2 jap kot2 dapat angle lain..."
"hmm...memang dia xnak tunjuk muka dia..malu sgt...takpela, nanti lain kali kita tengok lagi.."

Hampa tul...baby nie malu sgt, sampai kitaorang nak tengok pun jual mahal...
Dr Zarul pun buatla scan details cam biasa...ukur kepala, tulang peha..tapi...."Doc, rasa2nya tangan baby dah turun bawah..." nie ayat aku....mencelah masa Dr Zarul sedap2 tengah scan..
Tapi Dr Zarul boleh blur lak apa yg aku ckp..." kenapa??"
"Tangan baby kat bawah, so, boleh la tengok muka dia lagi kan..."
Aku ingatkan kot2 dia paham tadi, so, kenala cakap short point ker takut baby naikkan balik tangan dia...
Belum sempat Dr Zarul nak fokus balik, baby dah naik balik tangan dia tutup muka..
"Ala...baby tutup muka balik la doctor..."
"Hi, cepat tul..paham je kita nak tengok muka dia.."
Dr Zarul pun check2 record dia, dapatla gak gambar muka baby masa baby baru nak angkat tangan..hehehe...

Akhirnya, dapatla kitaorang tatap sepuas2 nya baby tercinta nie setiap hari....

Nakal kan, siap tutup2 muka lak....
Tak kasi tengok hidung dia la tu..nak tau ikut sapa..heehehe
Tapi akhirnya dapat gak tengok muka dia walaupun tak la se'clear' mana pun...
Jadila daripada tak de...

Si comel kitaorang.....

Dr Zarul siap cakap, muka ikut mama dia...hehehe...
Tapi tang hidung tetap hidung hubby la sebab mancung sket..
Mulut lak..hmm...hubby cakap mcm mulut aku...tapi maybe gak..
Sebab mulut hubby muncung byk sket..macam boleh di ikat2 je...

Dr Zarul cakap baby ok, sihat...
Berat dia dah 2.2 kg...
Fuhh..cepat tul la naik..
Tapi setelah aku siasat2 sepatutnya utk 31 weeks berat baby mesti dalam lingkungan 1.7/1.8kg..
Tapi aku dah terlebey lak...
bila di fikir2kan..rupanya masa check up 29 weeks tu..berat aku naik byk..
Semua sebab makan nasi lemak tiap2 hari...Bila aku nak tukar menu, aku tukar makan roti bakar susu...tiap2 hari okeyyy..
Pasal tu la berat aku naik...
Sejak tu aku stop makan susu sejat...

Lepas je aku check up...
Aku pun decided nak tanya pakej bersalin kat sana..
Sebab tersangat ok lak check up ngan Dr Zarul...
Nurse tu pun bgtau aku kena dapatkan semua record2 aku kat klinik yg aku selalu check up (DDMC)..
Pakej bersalin lak, tersangat2 ok..
So, sepanjang minggu lepas, aku buat check2 internet dan tanya kawan2 aku yg pernah deliver kat sana..
Pening gak nak fikir...hehehe



Check up 32 weeks

Pagi tadi aku check up utk 32 weeks kat DDMC ngan Dr Kamal...
Timbang berat aku naik lak jadi 87 kg..tapi kira utk record kat DDMC berat aku maintain la..
Check blood pressure, ok..Urine test ok..
Pastu jumpa Dr Kamal..
Doc tanya pasal carta pergerakan baby...
So far, average 10 kali baby bergerak pukul 12.30 pm..
So Doc cakap ok..
Bila scan, doc scan2 kepala, tulang peha, badan...Doc pun tunjuk baby punye tutttt...
Berat baby lain lak ngan berat masa check up kat PMC, iaitu 2.195 kg...
Bila da abis scan, aku pun minta la record2 aku utk aku bg kat hospital tmpt aku nak bersalin..
Tapi aku tak la cakap aku bersalin kat PMC, sebab Dr Zarul kenal Dr Kamal, so, tak mustahil sebaliknya..
Kang jadi kes doc curi patient lak...

So, buat masa nie, keputusan yang aku buat, adalah utk bersalin kat PMC....
Harap2 la semuanya berjalan baik.....
Aku akan gi check up kat sana bila baby da 34 weeks...


Tuesday, December 14, 2010

My BFF's Wedding

Selamat Pengantin Baru
Firdausa Yusida Aishah dan Yusieran

Hari Sabtu 11/12/2010, one of my bff telah pun menamatkan zaman bujangnya dengan Yusieran...
Cantik sgt Fir that time..
Fir nie, kawan baik aku masa sekolah menengah...
Sama2 lepak. sembang2, mengumpat, susah senang sama2....
Kira Fir nie adalah orang yg kelima antara geng BFF kitaorang yg kawin..



Cuma tinggal lagi sorang je BFF kitaorang yg belum kawin...iaitu ida..

Takpela ida, cuma insyaAllah, ader jodoh buatmu...
Kami doakan yg terbaik...

Sedih rasanya bila Fir dah kawin..
Ntahla, semakin sayu je rasa..
Teringat zaman2 kenangan dulu...


Gi Genting ramai2...

Masak sama2...lepak2..main bowling..
Bila dah abis aktiviti, siap main mekap2 lak..
Seronok sgt saat2 tu....
Sejak masing2 dah kawin, semua sibuk ngan keje dan family..
Kadang2 jer dapat jumpa ramai2 bila time raya...

Tengokla gambar terbaru aku..berbeza sgt2 kan..hehehe
Ramai cakap mcm nak tunggu due jer..hahaha..
Padahal, aku ader lagi sebulan lebih lagi nak due..
Hm...perut aku terlebih besar lak..
Bila dah makin berisi nie, abis mata2 semakin sepet dibuatnya..


Thursday, December 9, 2010

Cuti 90 hari

Alangkah syoknya kalo betul2 la dorang luluskan..
Tapi, kalo tak luluskan pun, confirm aku akan minta kat bos..
Kena kecek2 kat bos nie...
Leh la gak rest lama sket kt umah ngan baby..
Almaklumla, lama giler kitaorang tunggu nak dapatkan sorang buah ati pengarang jantung nie..
Nak kena puas2 tengok muka dia, baru aku start keje..
Yela, kebarangkalian utk aku jadi busy lepas deliver nie amatla tinggi..
Dah la kena balik kul 6 pm...
Tu pun belum tentu dapat balik kul 6pm kalo dah load keje byk gile...
Nasib baik la, bila aku masuk keje nie, tak la banyak nak kena buat..
Just kadang2 terpaksa la tolong sapa2 buatkan keje...
Kira makan gaji buta gak la..
Ujung bulan buat claim medical semua, amik gaji..wah, mcm company aku je..
Pasal projek tak banyak..banyak yg still in progress...tinggal lagi 2-3 bulan nak completion..
Kalo la dah bertimbun keje nanti, mesti aku terpaksa amik baby lambat..
Ntah2, sampai rumah terus tido...

Tolongla luluskan cuti bersalin 90 hari tu...
Aku memerlukan rehat yg secukupnya utk kuruskan dan buang semua lemak2 tepu nie..


Sein ngan nana bercerai???






Betul ker????
Ishk, sein a.k adam maya tu leh bercerai lak..sayang tul...
Punya la loving, caring dan bertanggungjawab masa dalam citer adamaya tu..
Tapi bila realiti kehidupan dia sendiri, tak seindah yang disangkakan...
Mungkin dia sendiri tak mampu nak memainkan watak yg sama seperti adam..


Aku punyer la touching giler tgk dia berlakon...
Tapi sayangnya rumahtangga dia leh jadi macam tu lak..

Masih terbayang2 lagi watak dia ngan lisa surihani tu...
Penyabar......lembut....
Tapi ini la realitinya kan...
Kita hanya mampu berlakon depan orang...
Memainkan watak yang telah diciptakan...
Tapi hakikatnya, watak kita sendiri, tak mampu utk kita lakonkan sebaiknya...

Penipuan lagi


Morning semua...
Buka jer fb tadi terbaca la satu caption kat fb oh media..
Pasal penipuan yg dipercayai dibuat oleh sindiket indonesia...

Ini petikan dari sumber ohmedia : Sekarang ni kecoh teknik scam minta topup yang dipercayai didalangi sindiket warga Indonesia. Modus operandi mereka sama iaitu sms sebagai bapak, pakcik, mak, abang atau kakak yang memintak topup (RM10, RM20 dan kadang2 RM50) kerana emergency di Balai Polis. Harap jangan ada yang tertipu pergi topup kan pula. + thanks Hasbullah.

So, kawan2 jangan mudah terperdaya oleh sms2 yang korang terima dari nombor yang tidak dikenali...
Baru2 nie lak, aku dapat 2x sms dari nombor yg tak dikenali yg mempromosikan syarikatnya utk buat renovation..
Bayangkan, hubby baru je call developer waktu pagi utk tanya pasal progress rumah kitaorang...
Petang tu, dah dapat dah sms dari syarikat nie...
Esoknya pun sama gak dapat sms yg sama...
Ntah mana la dia dapat nombor hp aku...
Last2 aku ignore je...hehehe

Wednesday, December 8, 2010

Marathon


Salam Maal Hijrah 1432...

Semalam aku ngan hubby kuar gi Sunway Pyramid...
Mula2 sebab nak beli hadiah utk wedding my BFF this weekend..
Tapi last2 hubby cakap nak tengok wayang..
So, kitaorang pun sampai je kat sana dalam kul 10.30 am camtu..
Terus tuju ke TGV cinema..
Ingatkan kitaorang lah orang terawal, tapi rupanya ramai lagi yg terawal...
Kena la beratur panjang...
Mula2 tu decide nak tengok citer Rapunzel je, tapi hubby nak tengok Ngangkung..
Last2 kitaorang pun tengok la citer nie...



1st Movie
11.00 am




2nd Movie

1.30pm




3rd Movie

3.40 pm


1st movie citer narnia tu, okla...starting citer tu bosan sket la...
Bila da part pertengahan citer mmg bestla.....

2nd movie citer Ngangkung...
Memang best sgt2, sebab hantu boleh buat lawak pulak..
So, tak la takut sgt citer nie..banyak kelakar bukan sebab bodoh, tapi sebab lawak yg dia tunjuk...
Sepanjang citer tu, semua orang ketawa je..hubby pun seronok je..
Tak rugila tengok citer nie..

3rd movie citer Rapunzel...
So far ok..best..sebab jalan citer tu mmg best..

Marathon tengok wayang kira topup la beberapa bulan2 lepas, aku tak pernah tengok wayang sejak aku preggy...
Baby pun asyik tendang2 je bila kitaorg dok gelak2..
Next month pun nak marathon lagi la...


Friday, December 3, 2010

Check up 29 weeks


Bila tengok gambar nie, terfikir sejenak, semua manusia ader perjanjian tersendiri dgn Allah..
Begitu juga, baby dlm rahim aku skg nie..
Hanya menunggu masa jer utk dilahirkan ke muka bumi Allah nie..
Cuma tinggal lagi 71 hari je lagi utk baby menjalankan kehidupan sebagai khalifah Allah..

Aku gi check up semalam utk 29 weeks..
Seperti biasala, rutin check up, buat test air kencing, timbang berat, check blood pressure..
Everything ok...
Bila jumpa je doc, doc pun tanya "kenapa berat naik byk sgt nie..?"
Hmm.. yela, byk gak la..4.5kg..ishk, byk gk tu, patut la aku rasa tercungap2 je skg nie naik turun tangga...
Then, doc tanya "u makan coklat, air teh, milo, roti canai..blablabla..?"
Aku lak "ader gak jarang..jarang..jarang..tak..blablabla.."
Doc "Takpe, kita scan tgk baby ok ke tak..baby normal utk weeks mcm nie dlm 1.2-1.3kg.."
Doc pun seperti biasa la scan, measured tulang peha, pinggang, kepala..then dia tunjuk mata dan hidung baby..
Pastu doc pun tunjuk detail scan..baby 1.3 kg...mean baby normal..
So, bermakna aku la yg gemok...
Ishk, tak boleh jadi nie..
Tapi mmg la salah aku gak, nak cepat n senang tiap2 pagi on the way gi ofis, aku akan singgah gerai tepi jalan beli nasi lemak..hehehe..
Nasi lemak lak tu tiap2 hari..mane tak berlemak2...

Start dari hari nie, nekad tak nak makan lagi nasi lemak..
Kena makan roti or bihun goreng jela..tapi tak kenyangggg.....
Terpaksalah makan dlm kuantiti yg byk sket..
Byk gak nak turun tu....tapi sebenarnya tak la byk sgt naik sebab before aku preggy berat aku just 75kg, so, skg nie 87kg maknanya baru je 12kg naik...
Tapi dah disebabkan aku mmg dah obesssss before preggy lg, sebab kenaikan berat yg mendadak lepas keguguran byk2 kali...
Nak buat camne kan...terpaksala terima hakikat yg aku dah tembam skg...

Aku dah kena start kira movement baby...
Doc da bg carta movement, so kena tick la pasnie..
Doc advise kalo selepas pukul 6 petang masih tak cukup 10kali, kena dtg ke klinik terus..
Then, semalam dapat lagi 1 injection utk kancing gigi...tinggal lagi 1 injection lagi...

Next check up : 23/12/2010 ( 32weeks)

Thursday, November 11, 2010

Semalam punye cerita

Semalam aku amik leave sebab ader appointment ngan DDMC utk buat MGTT (minum air gula)
Sapa yg ader pengalaman, mesti dah rasa macam mana rasa air gula tu..hehehe
Macam2 orang cakap tak sedap la, boleh muntah la..tapi kalo muntah kena minum balik ye..
Macam yg aku tulis kat entry aku lepas2, dah banyak kali aku lari dari kena buat MGTT nie..
Sepatutnya masa 1st trimester aku kena buat kat klinik kesihatan..tapi aku tak gi dan langsung tak jejak lagi kaki ke sana..
Lagi satu kat Hosp. Sg. Buloh..aku lari gak dan tak jejak gak lagi ke sana..hehehe..
Kali nie, dah tak boleh nak lari lagi..huhuhu..

Bermula aku kena puasa malam selasa tu dari kul 11malam..
Sampai pagi, kul 8 pagi aku kena terpacak kat klinik..
Masuk ke klinik, nurse tu cucuk jari aku utk amik darah sket buat test kencing manis tu..
Kat atas meja, dah tersedia 2 cawan air...
1 cawan air gula yg berbuih2....telan air liur je aku tengok..
Lagi 1 cawan aku tak pasti masa tu, maybe air gula yg kurang pekat ke kot..terkedu lak time tu nak bertanya kt nurse..

1st result kuar 4.7mmol/l...lega..tapi memang aku tau result akan dlm lingkungan tu sebab before gi klinik, aku dah buat dulu kat umah..hehehe..
After je test tu, nurse suruh minum air yg berbuih2 tu...
Aku tanya la cawan lagi satu tu utk apa, nurse tu cakap kalo aku tak lalu nak abiskan semua, leh la buat selang seli minum ngan air mineral nie..
Looorrr, air mineral rupanya..cuak gak aku, kot2 la kena minum sampai 2 cawan..hehehe

Ok, pada sapa yang tak pernah rasa lagi air gula nie...
Actually, air gula nie air glukose je..Cuma kuantiti glukose tu lebih la dari yg biasa kita ambil setiap hari utk tambah tenaga..
Aku minum sampai setengah, then sambung lagi setengah sampai abis..
Pastu aku minum air mineral tu...
Rasanya, bagi aku la...ok je..tak la seteruk yg disangkakan..
Pada aku, aku masih mampu utk telan tanpa minum air mineral..
So, pada kawan2 yg belum pernah buat lagi MGTT, try la dulu ye..

Lepas 2 jam, baru buat 2nd test...
2nd result 4.9mmol/l...alhamdulillah..aku takde kencing manis..
Pasnie dah tak perlu buat MGTT lagi..

Lagi satu cerita pasal baby la..
Lepas je buat MGTT tu, aku buat follow-up check up sebab last week kan aku warded..
Salah satu niat nak jumpa doc sebab nak minta doc buat 3D/4D scan..
Dapat gak tengok baby...
So, kawan2 yg nak tengok, layan la ye video nie..

video

Mesti korang tak perasan sangat..kena tengok betul2 baru nampak, kaki, tangan, muka baby...
Ader beberapa second, nampak la hidung, mata, mulut baby..
Tapi doc tak dapat nak amik muka dia, sebab dia tak pandang ke arah doc..
Cuma nampak tepi muka dia je..takpe, lain kali, aku nak buat lagi..
Doc cakap semua bergantung pada baby, kalo kedudukan baby ok, memang leh nampak jelas muka dia..
Baby memang tak nak bagi kitaorang tengok..

Sekarang nie, keje kami laki bini, main teka2 baby ikut muka sapa..hehehe..
Bab hidung memang aku kalah la, sebab baby ikut hidung hubby yg mancung tu..
Hidung aku kemek sket..
Mata dia belum buka, tapi masa doc tengah buat scan tu, nampak jelas sgt, baby buka mulut..
Macam makan something..hehehe..
Bak kata doc, sekarang nie dia minum air ketuban campur air kencing dia..
Sebab dia dah pandai kencing kat dalam rahim lagi..

Seronok lak tengok dia gerak2...doc pun cakap, baby tak reti duk diam..
Nampak tangan, jari2 dia..kaki dia dah siap bengkok ke atas...
Berat baby sekarang nie dah 900++ gram..
Hampir 1kg dah..kejap je..
Baby pun makin aktif main bola dalam perut nie..
Sambil aku taip2 nie, dia pun sibuk tendang2 kat dalam..
Paling kelakar, bila aku letak tangan kat perut, dia tetap tendang2 gak..
Tapi bila hubby letak je tangan...dia diam..
Seolah2 dia takut lak ngan hubby..hehehe....
Sampai sekarang nie, hubby masih belum dapat rasa baby gerak lagi..
Apatah lagi nak rasa baby tendang..cian hubby...

Lepas je buat scan tu, aku pun amik injection utk kancing gigi..
Doc cakap dah boleh buat..
So, alang2 tu, sekali harung jela terus..
Next check up 1/12/2010...
Mulai semalam, aku dah kena buat check up selang 3 minggu..


Smile...kiss...love from -->

Saturday, November 6, 2010

Yeee..lagi 96 hari je lagi

Just tinggal lagi 96 hari je lagi....
Best nie..dah tak lama je lagi baby dalam perut.,.
Sure rasa rindu nanti..
Macam2 jadi sepanjang aku mengandung nie..
Hari selasa lepas, aku admitted ward kat DDMC sebab food poisoning..
Hm, tak tau la kenapa..
Apa yg aku makan, boleh jadi sampai muntah2 teruk dan cirit birit..
Apa je makan, akan kuar balik..
Last2, petang selasa tu, aku dah tak bermaya..
Hubby anta gi DDMC, kena tahan wad..
Masuk air apa ntah warna putih 4 botol, air warna kuning 1 botol..
Petang Rabu aku dapat discharge..
Sejak tu serak lak nak makan mengarut2..
Sekarang nie dalam tempoh pantang..aku tak boleh makan makanan yg pedas dan berempah..



Smile...kiss...love from -->

Friday, October 29, 2010

Check up 24 weeks

Kisah nie bersangkutan dgn entry Happy Besday to meee semalam..

Secara kebetulan masa check up 5 bulan, doc terus bagi appoinment yg sama date dgn besday aku..

Ok, present yg baby bagi semalam adalah baby bagi tunjuk gender dia...

Bila hubby tanya kat doc, boy ke girl...

Doc terus tanya balik, "ooo...tak tau lagi ker..??"

Aku pun cakaplah, "setiap kali check up, baby mesti kepit kaki..."

Bila doc scan2, terus tunjuk part bon*** dia...hehehe..

Terserlah bon*** then, doc tunjukkan baby punyer tel**....hehehe...

Nampak jelas betul...hubby pun sengih2 laaa..pasal selama nie dia sentiasa teka girl....

Aku lak, tak pernah bayangkan dapat tgk keadaan mcm tu..

Kali nie, kaki baby memang takde kepit2 lagi dah...

Then, baby lak baik jer, duk diam2....

Alhamdulillah, baby sihat je..

Berat baby = 702 gram...

Aku lak kena inject untuk amik 2 botol (5ml) darah...

Sampai nurse cucuk 2 kali baru dapat amik darah aku..sebab saluran darah aku kecik...

Puas nurse pukul2 tangan aku bg urat timbul..last2 terpaksala inject kat atas tapak tangan..

Pastu lak botol pertama cuma dapat 4ml je..botol ke2 lak dapat gak la 5ml tu pun atas tapak tangan sebelah kiri lak..

Nurse siap advise suruh makan kerang dan hati untuk tambah darah...

Tapi masalahnya bukan pasal aku tak cukup darah, tapi pasal urat aku yg kecik...

Lagi 2 minggu, aku kena buat MGTT (minum air gula yg sgt "sedap")

Walaupun aku tak pernah minum, tapi dengar je pun, dah leh bayangkan ke"sedap"an nya...hehehe...

Banyak kali asyik elak2 jer, last2 kena gak....huhuhu...


Smile...kiss...love from -->

Happy Besday to meee


Selamat Pagi semua......
Semalam hari yg paling bermakna buat aku..



Genap umur aku 28 tahun pada 28hb Oktober 2010...
Lebih2 lagi bila aku pregnant lak tahun nie..
Excited sgt2 nak sambut ngan baby dlm perut nie....
Semalam siap amik leave pasal hubby nak celebrate besday aku..
Yela, tahun2 lepas, besday aku selalu jatuh ari keje, so, hubby xamik cuti...
Tahun nie, celebrate bertiga..
Apa aku dapat dari hubby????
Mula2 hubby belikan aku perfume..pasal aku asyik bising baby tak suka perfume2 aku..
Pastu malam sebelum besday tu, Hubby bagi aku jam tangan...sejak pregnant nie, apa yg hubby pilih confirm aku suka..
Kalau tak dulu, mesti aku tak kan pakai apa yang dia belikan pasal tak kena taste aku..hikhikhik...
Bukan sahaja jam tangan, siap ngan coklat dan biskut famos amos...
Hepy tul la...

Aku nak share something dgn korang...
Cuba tengok betul2 gambar yg aku nak tunjuk nie..
APAKAH MAKSUD YG TERSIRAT????

1) Adakah aku nak menunjuk yg aku dah beli byk barang2 baby???
Nie sebahagian je...kalo aku tunjuk semua barang2 baby kang, lagi la orang fikir aku lagi menunjuk...
Sebenarnya kan...aku just nak inform kat korang maksud tersirat gambar nie adalah .....

*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*

JENGGG...JENGGGG...JENNGGGG.........

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Alhamdulillah, aku dapat BOY..........


Betul la tekaan Dr Zarul dulu...yela, sure dia lagi arif bab2 nie, tengok je da tau boy ke girl..hehehe..



Smile...kiss...love from -->




Wednesday, October 27, 2010

Countdown


Ye...ye..ye.....countdown lagi beberapa jam je lagi...
Tarikh keramat..hehehe..

...28/10/1982...1.21 petang...

Lahirlah aku ke muka bumi ini....
Esok genap la umur aku 28 tahun bersamaan jugak dgn 28hb..bestnye no nie..
Kejap je dah 28tahun...
kalo dulu sentiasa menghitung hari konon2 nak dewasa cepat..
Nak tunang la, nak kawen la..

Siap dulu tulis target dalam diari nak tunang umur bila, kawen, beranak..
Tapi semua tu tersasar dari perancangan...

Esok aku nak gi check up baby utk 6 bulan..cepat je kan...
Aku pun rasa perut aku dah besar sgt..
Aku plan nak buat 4D...minta2 lah baby bagi present utk aku...


Smile...kiss...love from -->

Friday, October 22, 2010

Clean pun susah


Baru-baru nie, aku ngan hubby gi booking kete kancil kat Seri Kembangan untuk mak ayah aku guna..
Cadangan dorang, kalau aku dah bersalin nanti, aku antar baby aku ke umah mak aku..
Sementara baby baru nak membesar..
Kitaorang pun fikir ok gak sebab lagi elok mak jaga baby aku, bila baby dah besar nanti baru kitaorang antar ke nursery..
Lagipun bila baby dah lahir nanti, tak tahu la dah dapat kunci umah baru ke belum..
So, terpaksa la dari Damansara Damai ke Taman Medan utk antar baby..
Dah plan da nak bangun awal, kul 6 pagi gerak dari umah ke umah mak, dalam kul 7.30 pagi tu baru gerak gi tmpt keje..coz kalau dari umah mak aku, tak la jem sangat...
Balik petang tu, aku kuar 15min awal, gi umah mak, amik baby terus naik Damansara..
Mak cakap kalau tak sempat sebab jem ke, terbangun lambat ke..baru dorang datang amik baby je kat ofis aku..
Petang pun macam tu..dorang akan bawa baby gi ofis aku...

Ni semua sementara waktu, bila dah pindah nanti, mak cakap kalo hari jumaat tu, aku tak payah bawa baby gi umah mak, mak datang umah jaga baby..
Mak ayah duk sana sampai hari isnin, terus mak bawa baby balik umah dia, aku lak gi keje je..

Tapi berbalik pada tajuk citer, application aku ader masalah...
Yela, 1 halnya sebab aku bercuti pjg aritu 7 bulan, so, naik je keje, aku just keje 10 hari je..
Slip gaji cuma 10 hari jela...
Amoi kedai tu suruh aku buat surat pengesahan jawatan aku dan bagi sekali slip gaji bln sebelum aku cuti dan bulan 9 punye..
Bila aku dah bagi last week, bank pun dah call account depart..
Tapi this week, si amoi nie call minta gerentor lak..
Argghh...bengang lak aku...dia cakap loan aku tak approved, bank nak gerentor..
Bayangkan, aku just buat loan setakat rm10k je utk 5 thn..gaji aku lak >RM2,000++ pastu dah 3 tahun lebih aku keje ngan same company gak..
Paling tak boleh aku terima, aku memang clean giler..tak pernah buat loan apa2 (kecuali loan MARA la), kad kredit pun xde (ader pun 1 je...aku pakai supplementary under bapak aku...hehehe)..loan umah under hubby aku je..kete gen2 aku lak nama bapak aku...tu pun dorang tak boleh nak accept ke...
Pelik lak aku...bukan aku buat loan sampai rm50k ke..logik gak la..
Mengada2 betul la bank2 nie..

Perancangan awal, memang nak amik bayar cash je...tapi bila fikirkan nak pindah nanti, nak kena guna duit lagi...
Tapi bank lak banyak songeh...
Dulu masa aku keje kat Penang, pernah gak la aku try utk buat personal loan..sebab nak kawin masa tu..
Aku apply ngan Al-Rajhi..last2 lps 1week, dorang call cakap reject sebab nama aku clean gak..
Sekarang nie, jadi gak benda yang sama..so, hubby tengah nak call ngan orang yg arrange kan application aku tu..da 2 hari dia cuti..
Aku cuma fikir dorang nie sengaja nak main2 kan aku ke..sebab interest tinggi gile >4.5%..amoi tu cakap maybe dalam 4.6%...
Pening2...sampai bila aku nak dapat buat loan kalau asyik macam nie je...


Smile...kiss...love from -->

Wednesday, October 13, 2010

Check up 22 weeks


Morning semua......
Kelmarin aku amik cuti pasal nak gi buat check up kat PMC..
Kitaorg decided nak buat scan 3D dan nak tau gender baby.....
Sampai sana dalam kul 7.45 pagi, breakfast dulu..then dalam pukul 8.15 pagi kitaorg register..
Ada la dalam 3 family nak jumpa Dr Zarul gak..
Dalam pukul 9 lebey camtu, turn kitaorang..
Doc tanya itu ini, then, ukur berat aku, tekanan darah tinggi sekali dan semua normal..
Doc cakap bila dah 22 weeks nie, aku kena minum air gula, lagipun sebab history aku yg dah 3 kali gugur..
Pastu doc bagi aku ubat caspirin utk aku cairkan darah sebab darah ibu ngandung nie pekat..
Lagi pulak aku dah 3 kali gugur, doc takut aku ader APS (antiphospholipid antibody syndrome)..
*korg google la yee..
Aku lak asyik kerap kebas tangan dah sekarang nie..so, utk kurangkan jadi kerap sgt, kena makan ubat caspirin nie..sebab darah aku cepat pekat bila cepat pekat, darah susah nak mengalir dgn lancar..

Doc tanya aku makan ubat apa sebab aku selalu check up ngan Dr Kamal DDMC, Dr Zarul kenal sgt ngan Dr Kamal..
Bila aku cakap aku makan obimin plus yg dia suruh dulu, pastu kalsium yg Dr Kamal bg dan multivitamin Blackmores utk pregnancy..
Terus dia senyum2..dia cakapla, "tak payah makan multivitamin tu..obimin dah cukup..tapi kalo awak nak baby tembam nanti, teruskan..hehehe..multivitamin tu bg hubby je makan.."
Oooo..macam tu ke..aku sajer jer makan lebey vitamin psl takut aku nie makan tak berapa betul ikut kandungan zat2 yg perlu..tu yang aku amik multivitamin lagi..
Takpe tinggal lagi beberapa biji je, nak kena abiskan dulu...pastu baru stop..

Then, doc minta aku baring utk buat scan baby...
Agenda yg paling penting utk kami..hehehe..
Bila doc on jer ultrasound tu..terserlah lah sweetheart kitaorg..
Tangan nye, kaki nya, badannya, kepalanya dan doc siap tunjuk bont*t nya..hehehe..
Alhamdulillah cukup sempurna ciptaan Nya utk kitaorg..
Doc ukur kaki,tangan, kepala..bila doc tunjuk jarinya..cukup comel..pastu siap lambai2 lagi sebab baby tak reti duk diam2..
Doc pun cakap, susah nak bagi dia duk diam...tapi ibu tak gak rasa baby gerak2..hehehe
Berat baby sekarang nie 475gram..so far normal dan sihat..so, baby tak obesiti..

Doc pun start la buat scan 3D..
Bila kitaorang tengok je, baby kitaorang dalam 3D...seronok sgt2..
Masa buat 3D ngn Dr Kamal, tak berapa jelas sebab baby time tu pun baru 4 bulan..
Sekarang nie dah 5 bulan setengah..doc tunjuk tali pusatnya..
Dr Zarul cakap kemungkinan besar aku tak boleh bersalin normal sebab 3 kali gugur, doc tak akan amik risiko..
Pastu, Dr Zarul tunjukkan kami muka baby, tapi muka baby tak nampak sgt sebab kena lindung ngan uri dia..
Nampak la gak kemancungan hidungnya..
Wah, tak sangka aku baby kitaorg hidung mancung..mesti ikut hubby sebab hidung aku penyek sket..hehehe..
Doc siap cakap, " kecik2 lagi dah ader batang hidung .."
Hubby lak kusyuk tengok baby, langsung lupa yg aku suruh amik video..
Last2 kamera tu dia pegang je..dah la Dr Zarul tak bagi video, just dapat print kan 3D je utk kitaorg...
Dapat tunjuk kat mak ayah aku gambar print je...yela, time mak aku pregnant dulu, mana ader scan2 nie..
Tu yang aku nak tunjuk kat dorang..
Cuma dapat tunjuk gambar nie kat korang gak..


















Smile...kiss...love from -->

Friday, October 8, 2010

Sok da 22 weeks

Esok baby akan genap 22 weeks..menghitung hari demi hari...
Cuma sejak kebelakangan nie, dah tak berapa nak rasa sgt pergerakan baby..
Normal ke tak ekk??? konfius dan risau lak..
Kalau dulu, aku asyik sibuk dok pegang2 perut nie..sebab nak rasa baby gerak..
Selalu gak rasa, tapi setiap kali gi klinik buat check up, bila doc tanya "ada rasa tak baby bergerak??"
Aku pun jawabla.. "ada rasa mcm gelombang2 kat dalam..kadang terasa mcm baby tendang.."
Last2 doc cakap, tu angin tu..bukan baby gerak..
Sengal tul...
Sampaikan hubby siap boleh join doc kenakan aku lak..
Akhirnya check up lepas, bila doc soalan yg sama gak...aku jawab " entahla doc, tak sure baby gerak macam mane.."
Amik ko...sakit ati punye pasal..

Tapi aku semakin risau lak..kalo baru2 masuk keje aritu..terasa gak macam baby tendang kuat...
Sekarang nie macam dah takde lak..jenuh aku dok tekan2, tapi tak gak rasa...
Isnin nie nak kena gi check up la..gi PMC lak pasal doc Zarul tu je yg terlebey arif tafsirkan baby aku boy / gurl..hehehe..
Lagipun aku da kerap sangat kebas2 tangan..bangun je pagi sure aku tak rasa tangan aku, sampai nak genggam pun, tak boleh...
Bila nak gi keje, nak drive, aku tak boleh nak genggam stering tu kuat2..

Semalam lak, lepas je bangun dari tido, aku mengeliat la..siap kaki2 aku tegangkan..
Bila dah terlebey tegang sangat kot, kaki aku kejang..
Sakit giler..sampai tak leh nak kendurkan kaki pun..
Hubby urut sket2, last2 leh kendur...tapi betis aku sakit..sampai la hari nie..
Nak gi urut takut lak tersalah urat kang, abis aku..
Cuma minta hubby picit sket2 then tampal la koyok..hehehe..


Smile...kiss...love from -->

Tuesday, October 5, 2010

Bila dah takde keje

Dah dekat 2 minggu aku start keje..
Bila takde keje, aku buat keje sendiri la..
Ni la keje aku bila bosan...



Dan akhirnya lepas aku klik2 mcm2 benda kat internet..
Ter'create' nie..hehehe



Dapat gak aku buat signature aku..
Lepas nie nak explore benda lain lak...
Nie la keje makan gaji buta je...
Sementara takde keje sgt lagi nie..
Nanti dah ader keje, confirm fb pun aku tak sempat nak login..huhuhuh


Smile...kiss...love from -->

Friday, October 1, 2010

Check up - 20 weeks

Sekejap je masa berlalu..pejam celik baby dah pun 5 bulan 6 hari..
Macam tak percaya jer hadirnya insan kecik dalam rahim aku..
Yela, dulu masa 1st time pregnant, excited terlampau..sentiasa menghitung hari sebab hubby keje ngan Puncak Niaga then kena lak jaga office kat Terengganu..
Sekarang, bila hubby sentiasa disisi..terasa seronok sgt tempoh hari2 menanti kehadiran insan kecik ini lahir ke dunia...

Seperti beberapa hari lepas, aku masih lagi dalam mood holiday..hehehe..
So, takde keje langsung yg aku buat melainkan main facebook, check blog dan surf internet..memang makan gaji buta je..
Dalam kul 4.00pm mcm tu, aku minta permission kat bos nak balik awal sebab nak gi check-up..Dapatlah balik kul 5.00pm..
Yela, kalo aku balik cam biasa dalam kul 6.00pm, sure kena tempuh jem...


Bila turn aku sampai, doc yg check aku lak bukan Dr Kamal yg selalu check aku..
Dr Kamal amik emergency leave..huhuhu..
Dr Raja check blood pressure aku..then suruh aku timbang berat..
Doc terkejut coz berat aku naik mendadak 5kg dalam masa sebulan...
hm..nak buat camne, bukan salah aku...
Kang aku tahan makan, sure kena gastrik pastu lak sampai sakit belakang...
Then, doc start buat ultrasound nak measure pembesaran baby...
So far, alhamdulillah, baby ok dan sihat...
Doc measure badan, tulang peha dan tulang lengan...semua normal..
Bila part doc nak cari2 gender baby, puasla doc tekan2 sampai aku naik sakit...pusing2 last2 tak jumpa2 gak..
Actually, doc cari2 tapi nak dapat tengok cam ne kalo dah baby sendiri tak nak tunjukkan...hahahaha..
Doc cakap, baby kepit kaki dia...
That's why la doc pun give up..
Baby tutup tempat tuttttt siap silang kaki lagi..
Keadaan baby masa tu cam kita dalam kedudukan sujud semasa sembahyang..cuma bezanya kaki baby bersilang je..hehehe...


Bila doc dah tak dapat jumpa, yg paling hampa hubby la coz hubby beria2 sgt2 nak tau gender baby...
Sejak baby umur 4 bulan sampai skg nie, dah 6 kali jumpa doc yg berbeza utk tengok gender baby...
Then, semalam hubby nak gi jumpa doc lain lak...hm, layan jela...
Nasib baik la dah start keje balik, boleh nak claim je kat company..kalo tak, buang duit je..
Doc inform baby dah 300++ gram..
Next check-up 28/10/2010...

Tuesday, September 21, 2010

Syawal 2010

Syawal tahun nie berbeza sangat dengan syawal tahun2 lepas..
Yela, berbadan dua nie..apa lagi, semua bab2 memasak, mengemas dan segala persiapan menyambut syawal, adik beradik lain yg buat..hehehe..
Bak kata hubby "Tahun nie jadi permaisuri ekk..."

Setelah dikira, ditolak, dibahagi segala2 perkara..kitaorg pun decided balik raya kat johor hari rabu..
Sepanjang perjalanan yg sepatutnya hanya 4 jam je boleh sampai kat sana, tapi kitaorg sampai 6 jam lebih..
Semuanya sebab terpaksa ikut arahan doc kena berhenti setiap 1 jam utk berehat, jalan2 sket dan kurangkan vibration kat baby...
Bertolak dr kl pukul 10.00pg sampai 3.30 ptg..
Sampai je area taman universiti, kitaorg pun carilah klinik utk check up baby..sebab risaukan baby dan aku lak sakit belakang...
Doc scan2, semua ok je..alhamdulillah...cuma baby xbergerak byk sgt maybe penat kot..
Lepas tu terus balik umah parent in law...
Kalau raya kat umah parent in law nie, juadah kebiasaan setiap kali raya sejak arwah mak mertua ader iaitu ketupat, sambal goreng, sambal udang, kuah masak lodeh dan rendang ayam..
Tapi tu semua bukan faveret aku..last2 bapak mertua ngan adik ipar tawarkan diri nak masakkan ayam masak merah utk aku...
Wah, beruntung betul..hehehe..mmg aku dilayan bagaikan permaisuri je...

Pagi raya seperti biasa cuma tahun nie aku tak larat nak join gi sembahyang raya...
Cuma mampu gi beraya umah mak mertua tiri ngan nenek saudara je..
Pastu raya2 seterusnya seperti hari biasa...
Cuma ramai terkejut tengok perubahan aku nie..
Aku pun da naik risau lak..segan pun ader, yela tak pernah2 naik macam nie sekali...

Bila nak balik ke kl ari isnin, kitaorg sempat singgah ke plaza angsana...
Dah lama tak jalan2 kat sana..sedar tak sedar da 2 jam aku berjalan..
Last2 gerak dari sana kul 1.00 ptg..tapi lepas je tol skudai tu, aku baru perasan kaki aku da bengkak...
Bila angkat je kat atas, mak aiii...da macam kaki gajah..
Aku dok gelak2...hubby da cuak2 da..sibuk tanya sakit tak..hehehe..
On the way tu terpaksa la kejap bersila kejap luruskan kaki..
Bubuh minyak panas pastu pakai stokin..da mcm org pantang..
Sampai kat kl pun tak ok lagi cuma bengkak surut sket la..
Pengalaman betul la..

Semalam lak, 1st day aku keje setelah hampir 7 bulan aku bercuti..
Liat betul nak gi sebab da syok duk umah je..
Lagi lak nak bawa baby naik turun tangga..
Kat umah, kena naik turun tangga 3 tingkat..
Kat parking ofis, kena naik turun tangga 4 tingkat..
Kat ofis pun kena naik turun tangga 4 tingkat..
Sampai je kat ofis, aku da tercungap2..oksigen2...
Balik umah semalam, staff hubby lak datang..sampai kul 10...
Kaki aku bengkak lagi semalam sebab tak baring2 dari pagi..
Baru nak masuk 5 bulan..mencabar betul....
Semuanya sebab nak bawa badan aku yg makin naik nie..hehehe..

Sorry ye buat masa nie xde gambar la nak letak..segan sgt sebab terlalu bulat..huhuhu...

Friday, September 3, 2010

Check up - 16 weeks


Semalam aku ngan hubby gi check up kat DDMC...
Hubby excited dari baby 11 weeks sebab nak tau gender baby...
Pagi semalam tengok tv1 klinik lavender topik pasal plasenta pravia (mcm tu la kot)
Cuak gak la sebab punca2 atau penyebab masalah ni salah satunya keguguran..
Aku lak ader history 3 kali keguguran..
Risau gak, tambahan pulak, sekarang ni da decided tak nak lagi pergi check up kat hospital sg buloh dan klinik kesihatan sebab treatment mcm biasa je..
Aku hanya mampu bertawakal mudah-mudahan kali nie benar2 rezeki buat kami..
Dari awal pregnancy sampai 16 minggu nie, alhamdulillah, baby sihat..
Aku lak berselera makan..
Sampai sekarang nie, ader je aku nak makan..

Berbalik pada check up, bila doc buat ultrasound, baby diam lak..
Gerak pun sket2 je..maybe sebab aku puasa, baby pun letih...
Lama doc scan..pastu rezeki kami utk tengok baby dalam 3D..
Free lak tu...Doc siap tunjuk jari baby, mata dan kaki...
Hubby tanya gender, doc cakap memang boleh nampak, tapi tak jelas lagi sebab baru nak berputik..hehehehe..
Hubby kecewa sebab tak dapat tau gender baby...
Actually, doc tau, cuma tak nak bagi kitaorang harapan, takut akan datang gender bertukar lak..hehe..
Bersyukur sangat dapat tengok muka baby, mata baby..paling bersyukur baby cukup sifat..
Next check up 30/9/2010..

Walaupun aku bercuti, bos masih bagi gak angpau raya..alhamdulillah..
Rezeki melimpah utk baby raya nie..

Sunday, August 29, 2010

Ponteng lagi pose

Masuk hari nie 4 hari aku tak dapat pose..itupun selepas mak ngan hubby berleter kat aku pasal aku tahan gak nak pose...
Aku ingat nak la pose full tahun nie..last2 dah mak cakap tak larat tak payah teruskan..
Hubby lak suka bila dapat tokok tambah...
Aku pun akui la gak yg kadang2 baby tak berapa tahan..
Pagi aku ok, tapi bila dah masuk kul 1-2pm tu, perut aku dah pedih2..
Dah lebih 2 minggu aku tido pun tak lena sebab tiap2 malam aku rasa perut aku tegang je..
Terasa pergerakan baby yg buat aku tak berapa selesa...
Akhirnya, hari nie, bila dah tak tahan sangat, aku ajak hubby gi jumpa doktor kat Putra Medical Centre sebab DDMC cuti hari ahad...
Badan aku dah lemah sangat2..tambah lagi dengan perut yg semacam je, pedih ulu hati lagi...
Lepas 2 jam tunggu sebab ramai orang lak hari nie, baru dapat jumpa doc..
Doc cakap aku gastrik dan perut masuk angin..
Dia xbagi aku pose kalo tak tahan sangat...
Bila scan je, doc cakap "tu tgk tu..aktif tul baby u.."
Memang betul...baby terasa aktif, sampai susah doc nak ukur badan dia..
Last2 doc boleh cakap "baby ligat betul, tapi mommy lak yg lembik.." huhuhu..
Alhamdulillah, baby sihat sangat2 dan tak reti duk diam..
Mulai hari nie, kenalah aku pose selang seli...

InsyaAllah, raya tahun nie masih mengikut giliran iaitu balik raya johor..
Baby nak jumpa atok johor...hehehe...
Semua kelengkapan raya dah pun selesai cuma duit raya je belum tukar..
Yela, tahun2 lepas, bos aku yg akan tukarkan duit baru...pastu siap tak payah ganti duit tu..hehehe..rezeki la katakan..
Cuma tahun nie dapat join company berbuka pose kat One World jumaat nie..
Tahun nie dapat bawa hubby, tahun lps tak dapat bawa sebab ader yg dengki..
Mudah-mudahan baby dapat duit raya dari bos aku...

Ramai pulak kawan2 aku yg bersalin masa ramadhan nie..
Congratulations ye.....

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan datang lagi

Alhamdulillah, sekejap je masa berlalu...
Baby pun da 13 minggu lebih..
Syukur sgt ke hadrat Ilahi..
Moga2 ramadhan tahun depan bersama si kecik...

Da 2 tahun ramadhan, aku berdua ngan hubby..
Tahun ni, bertiga bersama baby..
Tak sabar2 nak tunggu kelahirannya...
InsyaAllah, dapatlah aku berpuasa penuh tahun nie..
Minggu lepas ganti puasa 3 hari, so far baby ok..
Tak rasa lapar melainkan bila da dekat kul 5.30 ptg tu, baru terasa lapar..
Tapi lepas cakap2 ngan baby, baby pulak terus aku tak rasa lapar...hehehe

Sejak da masuk trimester ke 2 nie, muntah2 dan loya da hilang..
Cuma migrain aku kerap lak attack...
Sekarang nie, aku da mampu utk masak..
Kalau dulu, setiap hari makan bungkus...
Bezanya sekarang ni, selera aku hanya nak makan lauk cincai2 jer..
Goreng ayam dan buat sayur campur je...
Nasib baik hubby mmg suka makan kering2..
Mmg baby nie ikut tekak hubby..

Tahun nie lak, berbeza ngan tahun lepas..
Patutnya raya tahun nie giliran hubby kat JB..
Tapi dier lak yg nak raya kat sini, coz tak nak aku travel...
Hakikatnya, kalo dier tukar giliran tu, tahun depan baby mmg da lahir dan besar, so boleh la dier nak bawa baby ke hulu hilir round JB...
Aku da fikir da semua tu dulu..bila ckp kt dier, dier sengeh2 jer..
Faham sgt2...
Kalo travel pun, tak pe..baby pun da 4 bulan lebih raya nanti..
InsyaAllah da kuat...
Sorry abang ye...

Okla...selamat menyambut ramadhan al-mubarak..
Semoga keberkatan ramadhan kali nie memakbulkan segala permintaan kita padaNya..amin...

Friday, August 6, 2010

Keajaiban Allah depan mata

Lama aku simpan berita nie daripada sesiapa pun melainkan familyku..
Sebab, aku takut pisang berbuah empat lima kali....
Setelah hari berganti hari, bulan berganti bulan...
Aku masih lagi bercuti panjang....maybe sampai raya...

Sekarang nie, aku pregnant lagi utk kali ke-4....
Alhamdulillah, kandungan kali nie, sihat dan dapat melepasi tempoh2 kritikal seperti kandungan2 yg lepas..
Hanya Allah je tau betapa sukarnya kami supaya baby nie selamat...

Selepas aku diletakkan di bawah pengawasan doktor pakar di Hosp. Sg. Buloh disebabkan kes recurrent miscarriage...
Aku perlu menjalankan proses investigation yg telah diuruskan oleh doktor pakar...
Utk menentukan apakah punca sebenar yg menyebabkan kandungan2 aku yg lps gugur....
Bila aku disahkan pregnant, setiap 2 minggu aku pergi checkup di klinik O&G..
Kemudian, aku ditukarkan ke EPAU (dewan bersalin)...
Terkejut gak bila kena gi sana, sebab aku bukan nak bersalin lagi..
Tapi rupanya, di EPAU utk kes2 emergency dan repeat scan seperti keguguran, bleeding dan sebagainya...
Setiap kali pergi, alhamdulillah, baby sihat je..cuma hati aku risau..
Setiap kali tunggu turn dgn patients lain yg bermasalah, buat aku risaukan baby nie....
Rata2 yg aku jumpa, bleeding...da keguguran...baby takde dlm kantung....
Siapa lah yg tak gundah gulana...

Dalam masa yg sama, aku pergi ke Damansara Damai Medical Centre sebab aku mmg da ader record kat sana...
Di DDMC, aku perlu datang setiap minggu dari start kandungan aku 5 minggu hingga 13 minggu utk mendapatkan injection..
Doktor akan memberikan aku ubat hormon bagi menguatkan kandungan...
Doktor suruh tawakal...mudah-mudahan kali ni berjaya..

Keajaiban Allah tanpa diduga....semasa kandungan 11 minggu, aku dan hubby dapat melihat pergerakan baby dalam rahim aku....
Doktor cakap aktif...dan memang aku dapat merasakan pergerakannya pada minggu ke 10 lagi..
Baby aktif dari petang sampai malam...aku akan merasakan senak dan seperti sesuatu bergerak di dalam perut...
Bila aku sendiri melihat ultrasound, mmg benarla naluri aku...pergerakan pertama yg kami lihat, baby melompat keatas...
Ruginya aku tak dapat nak amik video saat2 tu...

Semalam aku checkup, aku suruh hubby amik video baby...
Tak sangka, baby tak melompat cuma bergerak2 kaki dan badan je...
Kami pun dapat dengar bunyi heartbeat nya....
Alhamdulillah, nie la rezeki kami...
Mudah-mudahan baby sempurna sifat dan selamat sampai bersalin...
Tak dapat nak letak video baby, usb hilang lak...
Actually, tak sabar2 nak save dlm laptop sebab nak tunjukkan kat nenek ngn atoknya....
Sure dorang suka...

Cuma sekali je lagi aku perlu amik injection kt DDMC kemudian, sebulan sekali baru gi buat checkup....
Hosp Sg Buloh pula, bulan 9 baru gi check up kt klinik pakar semula utk monitor pembesaran baby...

Kalau ditakdirkan baby selamat bersalin, insyaAllah baby akan lahir bulan februari..dan maybe sama tarikh lahir arwah neneknya (arwah mak mertua ku)...
Doakan utk kami....

False pregnancy...

Semasa entry aku nie, punya excited betul...
Yela, apa yg aku alami masa tu, betul2 menampakkan tanda2 aku pregnant lagi..
Migrain, demam, period aku delay sampai 2 minggu..
Tapi bila buat upt test, asyik negatif je..
Segala pencegahan kitaorg buat supaya kebarangkalian utk gugur lagi kurang...

Hati aku dan hubby da berbunga2 da...
Yela, kalo ikut due baby, bulan januari...
Sama besday month ngan hubby aku...

Tunggu punya tunggu, bos lak call tanya bila nak masuk ofis balik...
Last2, bulan mengambang gak...
Aduh, tension tul...
Rupanya, bila aku search2...aku kena false pregnancy..
Memang semua tanda2 ada, tapi hanya disebabkan oleh hormon yg tidak stabil..
Hampalah hubby aku....sedih gak..tapi apa boleh buat kan....belum rezeki lg..
Kenala usaha lagi...

Update !!! Update..!!!

Pejam celik pejam celik da 3 bulan aku tak update pun blog ni...
Actually, macam perkara nak dikongsi dgn semua orang, tapi, tak semua perkara kita boleh berkongsi..
Yela kan, tak semua orang nak amik tau hal kita dan semua yg betul2 nak tau sebab amik berat ngn kita...
Da hampir 2 tahun kawan baik aku yg 1 sekolah menengah pergi selamanya...
Kalau dulu, dier jua merangkap sahabat aku..berkongsi suka duku..berkongsi rahsia bersama..
Bila dier pergi, terlalu terasa sangat kehilangannya...
Masih terbayang2 saat2 kitaorg berdua duduk melepak kt tepi pantai masa gathering kelas di PD..
Malam tu, kitaorg berdua berbual, berkongsi kesedihannya..
Dier risau bila dier akan dapat menamatkan zaman bujang sebab ayahnya semakin tua, maknya pula da lama pergi...
Aku hanya mampu katakan segala jodoh dan ketentuan hidup kita terletak di tangan DIA..
InsyaAllah, DIA tau apa yg terbaik utk kita...

Akhirnya, setelah dier bertemu insan yg betul2 menyayanginya sepenuh hati..
Takdir menentukan segalanya, setelah dier bertunang, dier disahkan menghidap breast cancer...
Pada saat itula juga, dier tak tau samada perlu berterus terang pada tunang dan family tunangnya atau tidak....
Aku hanya mampu menasihatinya dgn memberikan kata pilihan padanya..
Andainya dier terus berdiam diri, tapi pada satu saatnya nanti mereka dapat tau, mampukah dier harungi saat getir tu...
Tapi jika dier berterus terang skg, Allah Maha Mengetahui segalanya...jika insan itu mmg ditakdirkan utk nya, walau apa pun terjadi, ia akan tetap jadi miliknya...
Yg penting, kita bertawakal dan redha pada Qada dan Qadar dariNya..

Memang itulah kuasa dan kebesaran Allah, lelaki itu mmg jodoh utknya...
Dalam tempoh 6 bln pertunangan, mereka melangsungkan perkahwinan...
Selepas berkahwin, Alhamdulillah, dier disahkan pregnant...
Sekali lagi dier diuji Allah, doktor meminta dier membuat keputusan samada hendak meneruskan kandungan atau menggugurkan...
Dgn alasan, dier perlu menjalankan kimoterapi yg mana kesannya akan menyebabkan babynya dalam keadaan bahaya...
Dier teruskan jua kandungannya, dan Allah tetap disampingnya dan baby...
Baby nya selamat dan baby perlu dilahirkan pada usia kandungan 7 bulan...
Lahirla baby perempuan yg comel...
Namun, kegembiraan dier bergelar ibu, hanya seketika waktu...
Selang 3 bulan kemudian, dier dimasukkan ke wad...
Keadaannya semakin tenat..

Akhirnya, dier tetap perlu mengadap Ilahi...disamping suami tercinta yg banyak berkorban dan baby yg comel yg masih tidak mengetahui apa2...
Begitula semangat dan kekuatan seorang sahabatku mengharungi dan mengakhiri hidupnya yg begitu pantas sekali...

Aku masih tetap mengingatinya dan merindui kehadirannya sampai skg....
Semoga dier ditempatkan disamping orang2 yg beriman...amin...

Thursday, April 29, 2010

Kenapa ngn aku nie...

Aduuihh....sakit kepala sangat2...duk umah pun boleh kena migrain gak..
Da lama aku tak kena serangan migrain nie..
Malam tadi lak kena, dah la tak boleh tido sampai pagi...Telan panadol pun xjalan gak..aku kalo boleh tak nak makan lagi ubat migrain aku..
Yela, ubat migrain ni banyak sgt kandungan dadah pastu aku lak sekarang nie nak try pregnant balik so, ubat migrain aku terpaksa stop dari makan..
Kena tahan jela sampai sekarang...
Migrain aku ni kalo attack memang lama..mau 2 hari masih sakit lagi..


Dahla migrain, otak ni lak asyik berfikir je..mcm perkara timbul..
Nak tido, pusing kiri tak best, pusing kanan salah...tak tau naper..
Panas sgt ke malam tadi...
Dengan tak selesa nak baring, aku rasa macam nak tido bersandar je..
Tiba2 lak malam tadi rasa sakit dada..
Macam berat je dada aku...nak bernafas pun rasa susah...
Kenapa la ngan aku nie...


Tuesday, April 13, 2010

Cinema..cinema..


Lepas je gi KWSP, aku ngan hubby pun gi Jusco Kepong..
Ingat nak gi shopping2, tapi lain lak kitaorang buat..Tengok cinema...Best gak, dah lama tak gi tengok cinema nie..
Mula2 nak tengok citer nie..

"How to train your dragon"

Tapi disebabkan show kul 4.00pm terpaksalah pilih movie lain..lagipun takde 3D..
Nak tengok 3D punyer, best...

Kitaorang pun tengok movie nie..


Tersangatla best....mmg gempak..tapi tak tau lak ader 3D..da abis, baru perasan ader 3D tapi kat Jusco Kepong takde 3D..weekend ni nak ajak hubby gi One Utama la, tengok 3D kat sana..dapat gak tengok How to train your dragon sekali...
*itupun kalo hubby nak gi, sure dier bg alasan, "abang nak exam la sayang.....lepas exam la.." hehehe

So, sapa yg belum gi tengok movie nie lagi, amatla disyorkan......tengok yg 3D, sure best....