Friday, October 1, 2010

Check up - 20 weeks

Sekejap je masa berlalu..pejam celik baby dah pun 5 bulan 6 hari..
Macam tak percaya jer hadirnya insan kecik dalam rahim aku..
Yela, dulu masa 1st time pregnant, excited terlampau..sentiasa menghitung hari sebab hubby keje ngan Puncak Niaga then kena lak jaga office kat Terengganu..
Sekarang, bila hubby sentiasa disisi..terasa seronok sgt tempoh hari2 menanti kehadiran insan kecik ini lahir ke dunia...

Seperti beberapa hari lepas, aku masih lagi dalam mood holiday..hehehe..
So, takde keje langsung yg aku buat melainkan main facebook, check blog dan surf internet..memang makan gaji buta je..
Dalam kul 4.00pm mcm tu, aku minta permission kat bos nak balik awal sebab nak gi check-up..Dapatlah balik kul 5.00pm..
Yela, kalo aku balik cam biasa dalam kul 6.00pm, sure kena tempuh jem...


Bila turn aku sampai, doc yg check aku lak bukan Dr Kamal yg selalu check aku..
Dr Kamal amik emergency leave..huhuhu..
Dr Raja check blood pressure aku..then suruh aku timbang berat..
Doc terkejut coz berat aku naik mendadak 5kg dalam masa sebulan...
hm..nak buat camne, bukan salah aku...
Kang aku tahan makan, sure kena gastrik pastu lak sampai sakit belakang...
Then, doc start buat ultrasound nak measure pembesaran baby...
So far, alhamdulillah, baby ok dan sihat...
Doc measure badan, tulang peha dan tulang lengan...semua normal..
Bila part doc nak cari2 gender baby, puasla doc tekan2 sampai aku naik sakit...pusing2 last2 tak jumpa2 gak..
Actually, doc cari2 tapi nak dapat tengok cam ne kalo dah baby sendiri tak nak tunjukkan...hahahaha..
Doc cakap, baby kepit kaki dia...
That's why la doc pun give up..
Baby tutup tempat tuttttt siap silang kaki lagi..
Keadaan baby masa tu cam kita dalam kedudukan sujud semasa sembahyang..cuma bezanya kaki baby bersilang je..hehehe...


Bila doc dah tak dapat jumpa, yg paling hampa hubby la coz hubby beria2 sgt2 nak tau gender baby...
Sejak baby umur 4 bulan sampai skg nie, dah 6 kali jumpa doc yg berbeza utk tengok gender baby...
Then, semalam hubby nak gi jumpa doc lain lak...hm, layan jela...
Nasib baik la dah start keje balik, boleh nak claim je kat company..kalo tak, buang duit je..
Doc inform baby dah 300++ gram..
Next check-up 28/10/2010...

6 comments:

Iena said...

baby nak wak surprise kat mummy n daddy tu u...

goblogbyfarah said...

hai awak.
saya terjumpa blog awak dalam blog fathiyah.


actually, saya pernah gugur 2 kali sebelum ni.
and now i'm 6 mths pregnant, insyaAllah.
jaga diri ya, doa semoga kandungan kali ni selamat sehingga melahirkan :)

Shifa said...

mlm ni shifa check up gender gak..
harap2 dia x sorok..
excited gak ni!

Mrs. Eeza Herman said...

iena : ha'ah..nak wat suprise..kitaorg nie lak yg excited tertunggu2..

farah : hi...salam perkenalan..oo, awk pun pernah gugur ye..alhamdulillah rezeki kita sampai gak kan..take care too...baby farah lahir dulu, semoga selamat ye..

shifa : nak bt check up ek...harap2 baby shifa xsorok2..hehehe

Deqna said...

hai eeza, hari tu eeza ada tanya camne nak dapat anak putih kan.. saya takdelah mengamalkan apa2 petua cuma masa mengandung saya suka sgt minum air sirap. Bila bersalin baby lahir memang warna merah cam sirap. tapi makin lama turn jadi cerah pulak..tahlah mungkin kebetulan kot.. hehehe

Mrs. Eeza Herman said...

deqna : ooo...yeke..tqvm..xpe, info nie pun byk membantu gak..bos suruh makan ikan yu, tp bila check2 kat internet, ada fakta psl ikan yu nie byk merkuri...xelok utk baby dlm kandungan..btw eeza pun skg nie kerap gk minum air sirap, ntah kenapa minat gile lak..hehe..pasni nak teruskan minum la...