Friday, October 22, 2010

Clean pun susah


Baru-baru nie, aku ngan hubby gi booking kete kancil kat Seri Kembangan untuk mak ayah aku guna..
Cadangan dorang, kalau aku dah bersalin nanti, aku antar baby aku ke umah mak aku..
Sementara baby baru nak membesar..
Kitaorang pun fikir ok gak sebab lagi elok mak jaga baby aku, bila baby dah besar nanti baru kitaorang antar ke nursery..
Lagipun bila baby dah lahir nanti, tak tahu la dah dapat kunci umah baru ke belum..
So, terpaksa la dari Damansara Damai ke Taman Medan utk antar baby..
Dah plan da nak bangun awal, kul 6 pagi gerak dari umah ke umah mak, dalam kul 7.30 pagi tu baru gerak gi tmpt keje..coz kalau dari umah mak aku, tak la jem sangat...
Balik petang tu, aku kuar 15min awal, gi umah mak, amik baby terus naik Damansara..
Mak cakap kalau tak sempat sebab jem ke, terbangun lambat ke..baru dorang datang amik baby je kat ofis aku..
Petang pun macam tu..dorang akan bawa baby gi ofis aku...

Ni semua sementara waktu, bila dah pindah nanti, mak cakap kalo hari jumaat tu, aku tak payah bawa baby gi umah mak, mak datang umah jaga baby..
Mak ayah duk sana sampai hari isnin, terus mak bawa baby balik umah dia, aku lak gi keje je..

Tapi berbalik pada tajuk citer, application aku ader masalah...
Yela, 1 halnya sebab aku bercuti pjg aritu 7 bulan, so, naik je keje, aku just keje 10 hari je..
Slip gaji cuma 10 hari jela...
Amoi kedai tu suruh aku buat surat pengesahan jawatan aku dan bagi sekali slip gaji bln sebelum aku cuti dan bulan 9 punye..
Bila aku dah bagi last week, bank pun dah call account depart..
Tapi this week, si amoi nie call minta gerentor lak..
Argghh...bengang lak aku...dia cakap loan aku tak approved, bank nak gerentor..
Bayangkan, aku just buat loan setakat rm10k je utk 5 thn..gaji aku lak >RM2,000++ pastu dah 3 tahun lebih aku keje ngan same company gak..
Paling tak boleh aku terima, aku memang clean giler..tak pernah buat loan apa2 (kecuali loan MARA la), kad kredit pun xde (ader pun 1 je...aku pakai supplementary under bapak aku...hehehe)..loan umah under hubby aku je..kete gen2 aku lak nama bapak aku...tu pun dorang tak boleh nak accept ke...
Pelik lak aku...bukan aku buat loan sampai rm50k ke..logik gak la..
Mengada2 betul la bank2 nie..

Perancangan awal, memang nak amik bayar cash je...tapi bila fikirkan nak pindah nanti, nak kena guna duit lagi...
Tapi bank lak banyak songeh...
Dulu masa aku keje kat Penang, pernah gak la aku try utk buat personal loan..sebab nak kawin masa tu..
Aku apply ngan Al-Rajhi..last2 lps 1week, dorang call cakap reject sebab nama aku clean gak..
Sekarang nie, jadi gak benda yang sama..so, hubby tengah nak call ngan orang yg arrange kan application aku tu..da 2 hari dia cuti..
Aku cuma fikir dorang nie sengaja nak main2 kan aku ke..sebab interest tinggi gile >4.5%..amoi tu cakap maybe dalam 4.6%...
Pening2...sampai bila aku nak dapat buat loan kalau asyik macam nie je...


Smile...kiss...love from -->

6 comments:

rDnA said...

pelik plak.klu takde ape2 tanggungan sepatutnya lepas jer..

Iena said...

yer nama bersih sgt pon masalah...
same problem to me... ;p

dialicious said...

hey..sama due date!!!heheh

Mrs. Eeza Herman said...

rdna : tu la...pelik tul..pastu td hubby da call org tu, dia ckp, loan tu belum approved dan tak reject lg..cuma kena supporting documentla dr gerentor..so, hubby kena la bg document2 tu..

************************************************

iena : sama ke...?? hahaha..nasib kita la kan..muda2 dulu xnak amik loan sgt, skg nie kan dah susah..hehhe

************************************************

dialicious : sama ekk..????

k|ree said...

bila clean, kdg mmg lagi susah dia nak approve...sbb diorang tak boleh tgk awak punya record...payment u camne...apa sume la..at least,if u ada loan kereta ke kredit kad..insyaAllah okay...if u keje kontrak pun..agak susah nak lepas... tue je la yg saya tau.. :)

Mrs. Eeza Herman said...

kiree : ooo..mcm tu ekk..tu la kan, ms awl2 dulu xnak sgt bt loan..skg nie jd la mcm nie..last2 terpaksa la minta hubby jd gerentor jap..hehe..