Wednesday, October 13, 2010

Check up 22 weeks


Morning semua......
Kelmarin aku amik cuti pasal nak gi buat check up kat PMC..
Kitaorg decided nak buat scan 3D dan nak tau gender baby.....
Sampai sana dalam kul 7.45 pagi, breakfast dulu..then dalam pukul 8.15 pagi kitaorg register..
Ada la dalam 3 family nak jumpa Dr Zarul gak..
Dalam pukul 9 lebey camtu, turn kitaorang..
Doc tanya itu ini, then, ukur berat aku, tekanan darah tinggi sekali dan semua normal..
Doc cakap bila dah 22 weeks nie, aku kena minum air gula, lagipun sebab history aku yg dah 3 kali gugur..
Pastu doc bagi aku ubat caspirin utk aku cairkan darah sebab darah ibu ngandung nie pekat..
Lagi pulak aku dah 3 kali gugur, doc takut aku ader APS (antiphospholipid antibody syndrome)..
*korg google la yee..
Aku lak asyik kerap kebas tangan dah sekarang nie..so, utk kurangkan jadi kerap sgt, kena makan ubat caspirin nie..sebab darah aku cepat pekat bila cepat pekat, darah susah nak mengalir dgn lancar..

Doc tanya aku makan ubat apa sebab aku selalu check up ngan Dr Kamal DDMC, Dr Zarul kenal sgt ngan Dr Kamal..
Bila aku cakap aku makan obimin plus yg dia suruh dulu, pastu kalsium yg Dr Kamal bg dan multivitamin Blackmores utk pregnancy..
Terus dia senyum2..dia cakapla, "tak payah makan multivitamin tu..obimin dah cukup..tapi kalo awak nak baby tembam nanti, teruskan..hehehe..multivitamin tu bg hubby je makan.."
Oooo..macam tu ke..aku sajer jer makan lebey vitamin psl takut aku nie makan tak berapa betul ikut kandungan zat2 yg perlu..tu yang aku amik multivitamin lagi..
Takpe tinggal lagi beberapa biji je, nak kena abiskan dulu...pastu baru stop..

Then, doc minta aku baring utk buat scan baby...
Agenda yg paling penting utk kami..hehehe..
Bila doc on jer ultrasound tu..terserlah lah sweetheart kitaorg..
Tangan nye, kaki nya, badannya, kepalanya dan doc siap tunjuk bont*t nya..hehehe..
Alhamdulillah cukup sempurna ciptaan Nya utk kitaorg..
Doc ukur kaki,tangan, kepala..bila doc tunjuk jarinya..cukup comel..pastu siap lambai2 lagi sebab baby tak reti duk diam2..
Doc pun cakap, susah nak bagi dia duk diam...tapi ibu tak gak rasa baby gerak2..hehehe
Berat baby sekarang nie 475gram..so far normal dan sihat..so, baby tak obesiti..

Doc pun start la buat scan 3D..
Bila kitaorang tengok je, baby kitaorang dalam 3D...seronok sgt2..
Masa buat 3D ngn Dr Kamal, tak berapa jelas sebab baby time tu pun baru 4 bulan..
Sekarang nie dah 5 bulan setengah..doc tunjuk tali pusatnya..
Dr Zarul cakap kemungkinan besar aku tak boleh bersalin normal sebab 3 kali gugur, doc tak akan amik risiko..
Pastu, Dr Zarul tunjukkan kami muka baby, tapi muka baby tak nampak sgt sebab kena lindung ngan uri dia..
Nampak la gak kemancungan hidungnya..
Wah, tak sangka aku baby kitaorg hidung mancung..mesti ikut hubby sebab hidung aku penyek sket..hehehe..
Doc siap cakap, " kecik2 lagi dah ader batang hidung .."
Hubby lak kusyuk tengok baby, langsung lupa yg aku suruh amik video..
Last2 kamera tu dia pegang je..dah la Dr Zarul tak bagi video, just dapat print kan 3D je utk kitaorg...
Dapat tunjuk kat mak ayah aku gambar print je...yela, time mak aku pregnant dulu, mana ader scan2 nie..
Tu yang aku nak tunjuk kat dorang..
Cuma dapat tunjuk gambar nie kat korang gak..


















Smile...kiss...love from -->

16 comments:

Deqna said...

isy rindulah nak gi check up ngan doc. zarul..hehehe...


awak bersalin kat mana nanti? bersalin jer kat PMC tu.. gud servis.. doktor best.. nurse baik..

Mrs. Eeza Herman said...

deqna : rindu ekk...leh la bg marissa adek..nak tgk adek marissa mesti comel mcm marissa....
insyaAllah, bersalin kat damansara damai medical centre..dkt je ngn umah..lagipun da byk record ngn dia..cuma sekali sekala jer gi jumpa Dr Zarul tu sebab best gak check up ngn dier..suka sgt wat lawak..maybe 2nd pregnancy checkup kat PMC lak.. =)

Iryani Noor said...

rindu nyer nk wat check up mcm tu lg... chomel nyer baby iza.. hidung mancung.. dh tau gender lom??

antiphospholipid tu tak tau.. kalu alpha lipid tau la.. kekeke...

Mrs. Eeza Herman said...

iryani : mancung ikut hubby..huhu..jgn muka sebijik hubby dah..gender dah tau, tapi xdpt nak inform lg sebab kaki baby kepit, so xnampak jelas..doc just ckp mcmtu2 je..hehehe

APS tu sindrom yg mana apa je ibu makan especially vitamin, antibodi sistem dlm bdn akan lawan vitamin tu dari masuk ke baby..sebab antibodi nie ingat vitamin tu bendasing..tu y baby xleh nak membesar dgn sempurna..mcm istilah lain yg doc ckp kat iza aritu, ibu kedekut nak bg makanan kt baby..APS nie bahaya..

{ w33da } said...

hahahha. weih,tak baik la ko ckp jgn ikut muka ikut hubby. kecik ati member tu kang. iskh3. btw, aku rase kemancungan hidung tu baru terbentuk tu.. masa ko tgk si Eddy citer Chinta tu. hehehhee.

baby kalau malu2, biasanyer pompuan. (mengikut experience Yus dulu. aku teka dpt pompuan. bebtul dapat.) ngeh3. tapi xtau la kan..

mana2 pun x kesah. yang penting selamat dan sihat :)

Mrs. Eeza Herman said...

weeda : ala, xpe..mmg aku ckp camtu pun dpn dier..bila dier tgk baby ikut hidung dier,senyum sampai ke idung tau...bengkeq aku tau...muka baby pun kalo ditenung btl2 da mcm bentuk muka dia gak..mana aci, mane gen aku..aku nak mata baby ikut aku..hidung xpela, kang comel lak kalo ikut idung aku..tapi betul la beb, aku suka tgk muka eddy tu,pastu tgk muka si dafi je..idung dafi tu pun mancung gak kan..hehehe..pastu idung si mamat ensem dlm iklan minyak wangi yg pompuan tu tulis no hp kat roti guna sos tu..ensem kan..huhuhu...

ishk, mane ko tau pompuan, kot2 boy, bagus gk boy malu2 sket..xla jd playboy lak..biarkan dier ensem, pastu pompuan semua gilakan dier, aku nak ajar baby aku bila da besar jual mahal sket..hahaha...

k|ree said...

hi...salam kenalan...baby kita pun pemalu juga...huhuh...

~Yun~ said...

alolololo..comelnye baby eeza..tingin nk preggy lagi..hukhuk~

Mrs. Eeza Herman said...

kiree : oo..yeke..hehehe..bagus gk pemalu nie...senang sket nak ajar bila da besar nanti..

************************************

yun : hiee..da lama xdgr citer..sihat x?? xpe, sabar ye, insyaAllah, nanti dtgla rezeki tu..iza dulu pun tunggu lama.. =)

rDnA said...

waaa mancung hidung baby..
last week ingat nak gi buat scan 3D tp misi tak berjaya..weekend ni la plak..hrp2 dapat tgk si comel

Shifa said...

wah clearnye gamba baby iza! sonok tgk! doc shifa ckp, pasni masuk 6 bulan, dah susah nak scan the whole body sebab dia dah makin membesar.. berat dia pun lebih kurang ngan baby shifa.. psst psst rahsia gak ek gender? hehe..

goblogbyfarah said...

seronok kan scan baby?!
so dah tau gender ke?

MamaShiLa said...

hip hip..membaca entry ni terasa ingin memboyot lagi...:p

ederq said...

hi eeza! i pun patient dr zarul jugak. hehe.

kalau nak cd, sila buat detailed scan dengan dr anson, tu by appointment. and by request. tu dia scan sume internal organ, tulang baby sume. with 3d 4d of course. hehe

nt deliver kt PMC ke kt DDMC? kalau PMC, n due sama nanti jumpa la kt hospital. haha.

~Yun~ said...

2la..yun tetibe plak kan jd silent reader,ni bru rjin nk mengomen,hehe~siht,alhamdulillah..jus kene tunggu tempoh berehat 3 bulan...lepas ni nk join iza plak,preggy mommy..hehe!take care dear.. =)

Mrs. Eeza Herman said...

rdna : tu la, terkejut gk..xsangka lak mancung mcm tu..hehehe..
alhamdulillah, iza harap semua cukup sifat je..risau sgt.. =) gud luck ye..minta2 baby bg tunjuk...

**************************************

Shifa : besttttt..iza lg excited..xpuas tgk muka dia..geram pun ader..hehehe..ooo, da 6 bln da xleh tgk ekk...nasib baik gi aritu..gender?? rahsia gk..hehehe..

**************************************

farah : naper xleh nak buka blog farah nie..private ke??? boleh iza masuk... seronok sgt2.. =) da, tp rahsia bt masa nie, sebab takut nanti tukar lak..

**************************************

shila : huhuhu..jom la joinnnn....mesti adek adam dan iman lagi comelll.. =)

**************************************

ederq : hi...oo, sama gak ek patient Dr Zarul...best kan ngn dier..kalo nak bt 3D ngn cd kena request ye, hm, aritu tnya kwn yg dah bersalin kt sana, dia ckp just bgtau je kt Dr Zarul tu..tp tula, bila da abis scan tu, xdpt lak cd, just dpt gmbr print nie je..xpuas nak tgk..nak tunjuk kat mak pun, xbest... =) btw, iza insyaAllah deliver kat DDMC, PMC bila 2nd pregnancy nanti...hehehe..xdpt nak jumpa...

**************************************

yun : hi yun...xpe, rest dulu betul2..nanti bila dah decide nak pregnant, amik folic acid every day tau..insyaAllah ader rezeki nanti...take care too... =)