Wednesday, December 22, 2010

Check up 31 weeks dan 32 weeks


Check up 31 weeks

Hari isnin minggu lepas, aku start rasa tak sedap perut je..
Rasa cam something..
Lain sket dari rasa contraction yg dulu aku pernah rasa..
Kali nie terasa berat je perut aku, rasa mcm period pain, sengal2 je kat ari2...
Aku ingatkan just sehari tu jer..last2 melarat sampai hari rabu..
Walaupun sakit tu tak kerap, tapi bila kena tu semacam jela..
Pagi Khamis tu, bila nak bangun pagi je, aku rasa lagi sekali sakit tu..
Aku amik keputusan pergi ke Putra Medical Centre sebab takut gak kot2 hal lain..
Call hubby, sebab aku da tak boleh nak drive...
Bila drive je, sakit sgt2...

Sampai je kat PMC dalam kul 10 lebih, tunggu beberapa minit..
Jumpa Dr Zarul..
Dr Zarul check2 record aku ms last aku check up ngan dia 28 weeks..
Aku pun mentioned la aku sakit bla..bla..bla..
Dr Zarul cakap tu semua contraction gak...
So, nanti dia bagi ubat utk kurangkan sakit...
Tapi bila nak dekat due, aku kena berhenti sebab kang tak boleh nak bersalin lak..

Seperti biasa, check berat..berat aku turun lak 86 kg..hehehe
Dr Zarul pun scan...bila dia nak scan, dia pun tanya "da tgk muka baby..?"
"Da..tapi masa tu 28 weeks, tak berapa jelas sebab terlindung ngan tali pusat dia.."
Dr Zarul pun scan la...dia fokus kat muka tapi..." ishk, baby awk nie tutup muka la...jap ye saya pusing2 jap kot2 dapat angle lain..."
"hmm...memang dia xnak tunjuk muka dia..malu sgt...takpela, nanti lain kali kita tengok lagi.."

Hampa tul...baby nie malu sgt, sampai kitaorang nak tengok pun jual mahal...
Dr Zarul pun buatla scan details cam biasa...ukur kepala, tulang peha..tapi...."Doc, rasa2nya tangan baby dah turun bawah..." nie ayat aku....mencelah masa Dr Zarul sedap2 tengah scan..
Tapi Dr Zarul boleh blur lak apa yg aku ckp..." kenapa??"
"Tangan baby kat bawah, so, boleh la tengok muka dia lagi kan..."
Aku ingatkan kot2 dia paham tadi, so, kenala cakap short point ker takut baby naikkan balik tangan dia...
Belum sempat Dr Zarul nak fokus balik, baby dah naik balik tangan dia tutup muka..
"Ala...baby tutup muka balik la doctor..."
"Hi, cepat tul..paham je kita nak tengok muka dia.."
Dr Zarul pun check2 record dia, dapatla gak gambar muka baby masa baby baru nak angkat tangan..hehehe...

Akhirnya, dapatla kitaorang tatap sepuas2 nya baby tercinta nie setiap hari....

Nakal kan, siap tutup2 muka lak....
Tak kasi tengok hidung dia la tu..nak tau ikut sapa..heehehe
Tapi akhirnya dapat gak tengok muka dia walaupun tak la se'clear' mana pun...
Jadila daripada tak de...

Si comel kitaorang.....

Dr Zarul siap cakap, muka ikut mama dia...hehehe...
Tapi tang hidung tetap hidung hubby la sebab mancung sket..
Mulut lak..hmm...hubby cakap mcm mulut aku...tapi maybe gak..
Sebab mulut hubby muncung byk sket..macam boleh di ikat2 je...

Dr Zarul cakap baby ok, sihat...
Berat dia dah 2.2 kg...
Fuhh..cepat tul la naik..
Tapi setelah aku siasat2 sepatutnya utk 31 weeks berat baby mesti dalam lingkungan 1.7/1.8kg..
Tapi aku dah terlebey lak...
bila di fikir2kan..rupanya masa check up 29 weeks tu..berat aku naik byk..
Semua sebab makan nasi lemak tiap2 hari...Bila aku nak tukar menu, aku tukar makan roti bakar susu...tiap2 hari okeyyy..
Pasal tu la berat aku naik...
Sejak tu aku stop makan susu sejat...

Lepas je aku check up...
Aku pun decided nak tanya pakej bersalin kat sana..
Sebab tersangat ok lak check up ngan Dr Zarul...
Nurse tu pun bgtau aku kena dapatkan semua record2 aku kat klinik yg aku selalu check up (DDMC)..
Pakej bersalin lak, tersangat2 ok..
So, sepanjang minggu lepas, aku buat check2 internet dan tanya kawan2 aku yg pernah deliver kat sana..
Pening gak nak fikir...hehehe



Check up 32 weeks

Pagi tadi aku check up utk 32 weeks kat DDMC ngan Dr Kamal...
Timbang berat aku naik lak jadi 87 kg..tapi kira utk record kat DDMC berat aku maintain la..
Check blood pressure, ok..Urine test ok..
Pastu jumpa Dr Kamal..
Doc tanya pasal carta pergerakan baby...
So far, average 10 kali baby bergerak pukul 12.30 pm..
So Doc cakap ok..
Bila scan, doc scan2 kepala, tulang peha, badan...Doc pun tunjuk baby punye tutttt...
Berat baby lain lak ngan berat masa check up kat PMC, iaitu 2.195 kg...
Bila da abis scan, aku pun minta la record2 aku utk aku bg kat hospital tmpt aku nak bersalin..
Tapi aku tak la cakap aku bersalin kat PMC, sebab Dr Zarul kenal Dr Kamal, so, tak mustahil sebaliknya..
Kang jadi kes doc curi patient lak...

So, buat masa nie, keputusan yang aku buat, adalah utk bersalin kat PMC....
Harap2 la semuanya berjalan baik.....
Aku akan gi check up kat sana bila baby da 34 weeks...


9 comments:

~Yun~ said...

hi eeza,lama x jenguk..sihat ke?comelnye baby,xlame lagi kan..besnye dpt tgk muke baby,nmpk hidung die mancung..hehe~jage diri okey mummy.. =)

ederq said...

iza! yayy! bersalin kt PMC eh. gooodddd! my due date dah teranjak ke 19/2. mana tau kan tiba2 kita sama2 bersalin nanti. hihhih!

i baru check up semalam. skrg pon i 31 weeks. my baby 1.7kg. tapi emaknya sudah naik 3kg in 3 weeks. hahahahaahah!

Siti said...

Salam perkenalan..

welcome to 3rd trimester..same la kita..n macam kebetulan plak, my hubby pun Herman juge..=)

www.mamalilcaliphs.blogspot.com

Shifa said...

wow 2.2? besar jugak tu.. =)

Mrs. Eeza Herman said...

yun : hie yun....mummynya semakin sihat..hehehe...tq2...insyaAllah, tak lama je lagi..hubby pun xsabar2 nak tunggu si comel nie.. =)

*************************************************

ederq : yup, insyaAllah kat sana...ala, lambat ke..kalo x,leh la jumpa kt PMC..hehehe..tu la, baby xberat, tpi mama dia yg berat lak..

*************************************************

Siti : hi...salam perkenalan.. =) eh, yeker..kebetulan lak sama ye...congrats.....jom kita sama2 menanti herman junior ekk..

**************************************************

Shifa : besar kan...tu la psl...nie tgh usaha xnak kasi baby berat sgt...makan benda2 yg perlu je..takut kang besar sgt, kena operate lak...

♥ Fasha ♥ said...

haah la skrg rasa mcm sakit kat perut tu memang lain skit. nak jln lama2 pun mcm tak larat dah..

aa bestnya dpt tgk muka baby. sy pun x dpt tgk lagi ni iza. asik tutup ngan tali pusat jer..

Mrs. Eeza Herman said...

fasha : sakit kan...iza pun makin kerap lak..maybe pintu rahim nak mengembang kot..sebab ms awl2 pregnancy dulu pun pernah gk kena camnie, doc ckp rahim tgh nak kembang sebab baru terima something..so, iza assumed benda yg sama gk la sbb da nak dkt due kan...
xpe, nanti fasha leh try buat..best dpt tgk...walaupun xla sama sgt, tp dpt la tau bentuk muka baby camne.. =)

Leenz Yusoff said...

salam... tak sangka.. EDD kita sama ;)

Mrs. Eeza Herman said...

Leenz : sama ye... =)