Friday, December 3, 2010

Check up 29 weeks


Bila tengok gambar nie, terfikir sejenak, semua manusia ader perjanjian tersendiri dgn Allah..
Begitu juga, baby dlm rahim aku skg nie..
Hanya menunggu masa jer utk dilahirkan ke muka bumi Allah nie..
Cuma tinggal lagi 71 hari je lagi utk baby menjalankan kehidupan sebagai khalifah Allah..

Aku gi check up semalam utk 29 weeks..
Seperti biasala, rutin check up, buat test air kencing, timbang berat, check blood pressure..
Everything ok...
Bila jumpa je doc, doc pun tanya "kenapa berat naik byk sgt nie..?"
Hmm.. yela, byk gak la..4.5kg..ishk, byk gk tu, patut la aku rasa tercungap2 je skg nie naik turun tangga...
Then, doc tanya "u makan coklat, air teh, milo, roti canai..blablabla..?"
Aku lak "ader gak jarang..jarang..jarang..tak..blablabla.."
Doc "Takpe, kita scan tgk baby ok ke tak..baby normal utk weeks mcm nie dlm 1.2-1.3kg.."
Doc pun seperti biasa la scan, measured tulang peha, pinggang, kepala..then dia tunjuk mata dan hidung baby..
Pastu doc pun tunjuk detail scan..baby 1.3 kg...mean baby normal..
So, bermakna aku la yg gemok...
Ishk, tak boleh jadi nie..
Tapi mmg la salah aku gak, nak cepat n senang tiap2 pagi on the way gi ofis, aku akan singgah gerai tepi jalan beli nasi lemak..hehehe..
Nasi lemak lak tu tiap2 hari..mane tak berlemak2...

Start dari hari nie, nekad tak nak makan lagi nasi lemak..
Kena makan roti or bihun goreng jela..tapi tak kenyangggg.....
Terpaksalah makan dlm kuantiti yg byk sket..
Byk gak nak turun tu....tapi sebenarnya tak la byk sgt naik sebab before aku preggy berat aku just 75kg, so, skg nie 87kg maknanya baru je 12kg naik...
Tapi dah disebabkan aku mmg dah obesssss before preggy lg, sebab kenaikan berat yg mendadak lepas keguguran byk2 kali...
Nak buat camne kan...terpaksala terima hakikat yg aku dah tembam skg...

Aku dah kena start kira movement baby...
Doc da bg carta movement, so kena tick la pasnie..
Doc advise kalo selepas pukul 6 petang masih tak cukup 10kali, kena dtg ke klinik terus..
Then, semalam dapat lagi 1 injection utk kancing gigi...tinggal lagi 1 injection lagi...

Next check up : 23/12/2010 ( 32weeks)

8 comments:

Iryani Noor said...

yani dulu time peknan pon mcm tu... tiap2 bln naik 2-3 kg.. ehhehe tu yg kena kencing manis... so terpaksa diet sket... kurangkn mkn nasi.. b/fast mkn roti whole grain kosong... minum pun air suam.. kalu teringin sgt nk minum manis, order milo kosong... demi baby kn.. terpaksa la...

lg 8 minggu.. dh tak lama je lg tu.. sabar ekk.. take care =p

Mrs. Eeza Herman said...

yani : so far, alhamdulillah xde kencing manis, cuma naik sebab byk mkn n.lemak tu la..air milo, doc da adivise tak boleh minum nak akhir2 due nie, sebab milo boleh sebabkan baby besar..nanti susah nak bersalin bila baby besar sgt..
hm, kena berkorban la pasnie..kena mintak air kosong ais jela...hehehe..

Deqna said...

saya pun dulu tiap bulan naik 2 - 3 kg tapi bila dah hujung2 tuh dia tak naik byk sgt dah.. total kenaikan adalah dekat 20kg..

yg penting azam nak turunkan kenaikan tu perlu ada lepas bersalin.. kalau tidak memang mentenlah berat camgituh..

Mrs. Eeza Herman said...

deqna : naik 20kg?? alamak, kalo bdn cam deqna before preggy, oklah..kalo naik 20kg, mau xlarat nak naik tangga ofis nie..
mmg berazam nekad nie, siap beli kain bengkung 6m utk mak jahit jadikan bengkung lilit..nak beli krim sapu gak nanti..pastu nak ikut deqna gk, bf kan baby...hopefully, dpt balik bdn dulu... =)

{ w33da } said...

selain x sabar tgk baby, aku juge tak sabar tgk ko yg 'comel' tu. kikikih~

diet- mengikut kata rakan2, azam kena kuat beb. tp tu belakang citer. yg penting, baby tu sihat.ok? go go ieza, go!! hehe.

rDnA said...

dina check up baru ni pun kena tegur berat naik..sabar jer la.naik susah turun pun susah..

Mrs. Eeza Herman said...

weeda : aku lg xsabar...xpe, bila ko dtg tgk baby nanti, aku akan pastikan aku tutup segala lemak2 tepu aku tu... =P

*************************************************

rdna : tu la kan..okla berat naik, kalo berat turun lg bahaya.. =)

ederq said...

i pun kena cucuk buntot lagi! ingatkan sekali je. hahaha!
pas bersalin, kita BF kurus tu aminn mudah2an. hihi