Thursday, November 11, 2010

Semalam punye cerita

Semalam aku amik leave sebab ader appointment ngan DDMC utk buat MGTT (minum air gula)
Sapa yg ader pengalaman, mesti dah rasa macam mana rasa air gula tu..hehehe
Macam2 orang cakap tak sedap la, boleh muntah la..tapi kalo muntah kena minum balik ye..
Macam yg aku tulis kat entry aku lepas2, dah banyak kali aku lari dari kena buat MGTT nie..
Sepatutnya masa 1st trimester aku kena buat kat klinik kesihatan..tapi aku tak gi dan langsung tak jejak lagi kaki ke sana..
Lagi satu kat Hosp. Sg. Buloh..aku lari gak dan tak jejak gak lagi ke sana..hehehe..
Kali nie, dah tak boleh nak lari lagi..huhuhu..

Bermula aku kena puasa malam selasa tu dari kul 11malam..
Sampai pagi, kul 8 pagi aku kena terpacak kat klinik..
Masuk ke klinik, nurse tu cucuk jari aku utk amik darah sket buat test kencing manis tu..
Kat atas meja, dah tersedia 2 cawan air...
1 cawan air gula yg berbuih2....telan air liur je aku tengok..
Lagi 1 cawan aku tak pasti masa tu, maybe air gula yg kurang pekat ke kot..terkedu lak time tu nak bertanya kt nurse..

1st result kuar 4.7mmol/l...lega..tapi memang aku tau result akan dlm lingkungan tu sebab before gi klinik, aku dah buat dulu kat umah..hehehe..
After je test tu, nurse suruh minum air yg berbuih2 tu...
Aku tanya la cawan lagi satu tu utk apa, nurse tu cakap kalo aku tak lalu nak abiskan semua, leh la buat selang seli minum ngan air mineral nie..
Looorrr, air mineral rupanya..cuak gak aku, kot2 la kena minum sampai 2 cawan..hehehe

Ok, pada sapa yang tak pernah rasa lagi air gula nie...
Actually, air gula nie air glukose je..Cuma kuantiti glukose tu lebih la dari yg biasa kita ambil setiap hari utk tambah tenaga..
Aku minum sampai setengah, then sambung lagi setengah sampai abis..
Pastu aku minum air mineral tu...
Rasanya, bagi aku la...ok je..tak la seteruk yg disangkakan..
Pada aku, aku masih mampu utk telan tanpa minum air mineral..
So, pada kawan2 yg belum pernah buat lagi MGTT, try la dulu ye..

Lepas 2 jam, baru buat 2nd test...
2nd result 4.9mmol/l...alhamdulillah..aku takde kencing manis..
Pasnie dah tak perlu buat MGTT lagi..

Lagi satu cerita pasal baby la..
Lepas je buat MGTT tu, aku buat follow-up check up sebab last week kan aku warded..
Salah satu niat nak jumpa doc sebab nak minta doc buat 3D/4D scan..
Dapat gak tengok baby...
So, kawan2 yg nak tengok, layan la ye video nie..

video

Mesti korang tak perasan sangat..kena tengok betul2 baru nampak, kaki, tangan, muka baby...
Ader beberapa second, nampak la hidung, mata, mulut baby..
Tapi doc tak dapat nak amik muka dia, sebab dia tak pandang ke arah doc..
Cuma nampak tepi muka dia je..takpe, lain kali, aku nak buat lagi..
Doc cakap semua bergantung pada baby, kalo kedudukan baby ok, memang leh nampak jelas muka dia..
Baby memang tak nak bagi kitaorang tengok..

Sekarang nie, keje kami laki bini, main teka2 baby ikut muka sapa..hehehe..
Bab hidung memang aku kalah la, sebab baby ikut hidung hubby yg mancung tu..
Hidung aku kemek sket..
Mata dia belum buka, tapi masa doc tengah buat scan tu, nampak jelas sgt, baby buka mulut..
Macam makan something..hehehe..
Bak kata doc, sekarang nie dia minum air ketuban campur air kencing dia..
Sebab dia dah pandai kencing kat dalam rahim lagi..

Seronok lak tengok dia gerak2...doc pun cakap, baby tak reti duk diam..
Nampak tangan, jari2 dia..kaki dia dah siap bengkok ke atas...
Berat baby sekarang nie dah 900++ gram..
Hampir 1kg dah..kejap je..
Baby pun makin aktif main bola dalam perut nie..
Sambil aku taip2 nie, dia pun sibuk tendang2 kat dalam..
Paling kelakar, bila aku letak tangan kat perut, dia tetap tendang2 gak..
Tapi bila hubby letak je tangan...dia diam..
Seolah2 dia takut lak ngan hubby..hehehe....
Sampai sekarang nie, hubby masih belum dapat rasa baby gerak lagi..
Apatah lagi nak rasa baby tendang..cian hubby...

Lepas je buat scan tu, aku pun amik injection utk kancing gigi..
Doc cakap dah boleh buat..
So, alang2 tu, sekali harung jela terus..
Next check up 1/12/2010...
Mulai semalam, aku dah kena buat check up selang 3 minggu..


Smile...kiss...love from -->

21 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

x horror sgt eh minum air gula tu?sy cuak gk ni...nnt time 28weeks kne minum...sbab lpas rye ari tu, berat naik mendadak sgt...he3...

Mrs. Eeza Herman said...

yanie : hm..lain org lain kot..bg iza ok je..xpe, try dulu, jgn fikir bukan2..sebab iza pun mula2 fikir bukan2, last2, xla teruk..
iza pun naik mendadak aritu, tp xde apa2 pun..doc pun ckp, selalunya normal je..tp just buat sbb procedure mcm tu.. =)

.:Mrs. Engineer:. said...

harap2 sy pn x trok gk lh...kne positive thinking kn... :)

Siti NurJ3nab said...

hye mrs.eeza herman sy ternmpk blog awk di blog yanie..;)

1 cawan jer kena minum ingat bnyk tadi..
lgi 2 minggu turn sy pula..pk kan malas nk g jugak..tp smpai bile nak larikan.

Mrs. Eeza Herman said...

yanie : yup...btl tu..kena positive thinking...lagi 4 minggu la ek nak kena buat MGTT..xpe, chaiyok! chaiyok..! xbyk mane pun, secawan je.. =)

Mrs. Eeza Herman said...

siti : hi siti...tq la visited my blog.. =)

secawan je tu pun tgk cawan, kalo org tu pakai cawan besar, byk la airnya..hehehe..
xpe, jgn lari, sebab mmg akan kena juga..just mcm yanie, think positive key.. =)

rDnA said...

merasa gak minum air gula masa2 awal2 prgnant sebb dktor detect ada protein dlm urin.tp mujur sekali tu jer..next time hrp2 takde la dah

{ w33da } said...

makcik..bestnya baca experience ko peknen......... aku pun same excited.. hehe. ko jgn la lari2 drpd benda2 yg patut ko mkn/minum masa peknen nih.. kalau asek lari je, caner baby nak strong. *haa..kan aku dh marah nih. ;p *

hehe

Mrs. Eeza Herman said...

rdna : oo...da pernah la..lega la.... =)

*************************************************

weeda : jomla preggy...hehehe..aku xleh bayangkan budak kecik preggy..hehehe..
ko marah ekkk??? hahaha....da tgk video baby aku tu..ko nampak tak??

Deqna said...

take care yer..

tak taulah camne rasanya minum air gula tu yer.. sbb dulu masa peknen takde pulak doktor suh minum..

Mrs. Eeza Herman said...

deqna : xpernah rasa ekk..untungnyee..iza aritu gi check up ngn Dr Zarul gk, dia yg suruh minum...tu y amik gk la dah semua doc suruh..hehehe..

♥ sha ♥ said...

eh eeza dah amik injection kancing gigi tu eh? sakit tak? hehe.
pastu cam saspen je dgr citer org pasal air gula nih. tapi bila baca eeza punya citer cam ok je tuh. haih

Mrs. Eeza Herman said...

sha : dah..xsakit, tp nurse tu ckp akan rasa kebas..iza xrasa kebas, cuma lps 2ari tu, rasa tgn bengkak...sakit sket la bila tekan tmpt bengkak tu..tp xteruk sgt..
air gula tu xde apa sgt kot..jgn risau sgt ye..psl apa yg nurse tu bg kt iza aritu cuma glukos yg dia bancuh pekat je..so, glukos xsemanis gula biasa... =)

ederq said...

so far i tak kena lagi minum air gula. tak mauuu. hahaha

eh comel baby duduk macam tu. mesti main2 kaki dia tuu.

my baby mula2 tu dia macam malu2 dgn papa dia. tapi lama2 bila hubby lebih banyak cakap dengan dia kat perut, dia respon la. kalau time cuddle pun dia tendang2. haha jeles ke apa tak tau.

i baca, baby tak respon bila orang lain letak tangan sebab dia dah biasa dengar suara mak dia. so bila orang lain datang approach, dia take time nak recognise. hehe. ye ke tak xtau.

Mrs. Eeza Herman said...

ederq : untung la xpayah minum..tp doc iza aritu ckp bila nak dekat due bln ke9 nanti, kena minum air gula..
kalo ederq xkena, bagusla...legala.. =)
dia main kaki dia la tu..duk tendang2 sket, tp xkuat sbb that time iza xrasa apa2 sgt...tp kan, maybe betul gak apa yg ederq ckp tu, psl bila hubby letak tgn kt perut iza, dia xrasa pun baby tendang..baby lak mmg duk diam time tu....dia xkenal lg kot hubby..hehehe..

rose said...

Congrate yer...thank god akhirnyer dpt gak rezeki.rasenyer da lmbt wish...rasenyer pun da x ingat kat zai@jemod bdk SRM.nyway,org da ade ank sorg boy...nk msuk 4 bln.1st preggy mmg sesgt seronok.so,enjoy the moment.ade byk lgi sweet memory before delivered yg sumer mummy akn alami..the important..folic asid tuh jgn x mkn...then kl kurang darah pastikn top up dgn hati,kerang,ubi keledek ker...lgi cepat dri mkn pil2 tuh sumer...kl rase ade mslh mase preggy...pls...monitor ur food.ur emotion pn penting utk jage yer...always +ve,smile n jgn stress sgt..nnti bb pn bleh rase.lgi satu,kl tgh2 mlm rase x nk tido...kne pkse mate tido or at least baring @ dlm erti kate lain...berpura-pura tido...nnti bb xde la selalu b'jage waktu mlm...die akn tido mcm time tido kite n juz bgun bile time m'nyusu...ade byk lgi tip nk bgi ni...tpi slow2 la yer...so,enjoy the moment...daa..

Mrs. Eeza Herman said...

rose : tq3...oo..zai, kenal la..masih ingat lg..da ader anak ekk?? ingatkan masih honeymoon lg..tq for that information...bagus sgt..skg nie mmg enjoy this moment..nanti da xdpt nak rasa lg..hehehe..kalo ader apa2 nak advise, bgtaula..leh la share kt sini.. tq again... =)

rose said...

honeymoon???life too short for me...so,after married hv to plan having a kid..bile kite da jdi ibu...bru kite akan lebih m'hargai pengobanan ibu kandung kite sendiri...that's true...nway,kl da msuk 8 bln..da bleh prepare bb nyer beg n mummy nyer beg dlm kereta...juz in case...make sure mase wat scan pastikn kedudukan uri tuh ke atas.tanye doc nnti die akan tnjuk.orgnyer case mase delivered dlu...at 1st normal...in the end lame sgt...tkut bb lemas...finally org emergency caeser...bb kua 3.37kg...quite heavy..kl ade pape yg meragukan dlm tempoh preggy ni...cpt2 tanye doc k...

Mrs. Eeza Herman said...

too short ker?? hehehe..xpe la, semua ni kita belajar dr pengalaman kan..
oo...da start letak brg2 bb dlm kete dr 8bln ekk..hm, nak kena packing2 nie..
so far uri ok, baby pun ok, da duk kt pintu rahim ikut ckp nenek tukang urut nanti, cuma kdg2 dia sendiri akan bergerak ikut suka dia..
takut gk nie kalo2 kena caeser...hopefully xnak la..tp kebarangkalian kena tu maybe sbb mostly doc xnak amik risk psl iza da gugur 3x..
tq2 ye...

rose said...

its ok kl caeser pun...mmg x rase sakit...tpi bile bius hilang la kne tahan sket jer...skrg ni enjoy d moment n take care urself...kl da ade history camtuh.mtk2 sumer selamat...amin...kl dlm kete tuh...dgrkn kt bb ayat2 suci...ade jual cd bacaan yg ssi ketika hamil...bb da bleh dgr...even x berape jelas...byk2 b'doa k...DIA ade di saat2 kite perlukan DIA...juz kite jer yg slalu lupekn DIA...especially me...take care k...

Mrs. Eeza Herman said...

rose : tq ye...insyaAllah, moga Allah permudahkan segalanya...doakan utk iza ye... =)