Friday, August 6, 2010

Keajaiban Allah depan mata

Lama aku simpan berita nie daripada sesiapa pun melainkan familyku..
Sebab, aku takut pisang berbuah empat lima kali....
Setelah hari berganti hari, bulan berganti bulan...
Aku masih lagi bercuti panjang....maybe sampai raya...

Sekarang nie, aku pregnant lagi utk kali ke-4....
Alhamdulillah, kandungan kali nie, sihat dan dapat melepasi tempoh2 kritikal seperti kandungan2 yg lepas..
Hanya Allah je tau betapa sukarnya kami supaya baby nie selamat...

Selepas aku diletakkan di bawah pengawasan doktor pakar di Hosp. Sg. Buloh disebabkan kes recurrent miscarriage...
Aku perlu menjalankan proses investigation yg telah diuruskan oleh doktor pakar...
Utk menentukan apakah punca sebenar yg menyebabkan kandungan2 aku yg lps gugur....
Bila aku disahkan pregnant, setiap 2 minggu aku pergi checkup di klinik O&G..
Kemudian, aku ditukarkan ke EPAU (dewan bersalin)...
Terkejut gak bila kena gi sana, sebab aku bukan nak bersalin lagi..
Tapi rupanya, di EPAU utk kes2 emergency dan repeat scan seperti keguguran, bleeding dan sebagainya...
Setiap kali pergi, alhamdulillah, baby sihat je..cuma hati aku risau..
Setiap kali tunggu turn dgn patients lain yg bermasalah, buat aku risaukan baby nie....
Rata2 yg aku jumpa, bleeding...da keguguran...baby takde dlm kantung....
Siapa lah yg tak gundah gulana...

Dalam masa yg sama, aku pergi ke Damansara Damai Medical Centre sebab aku mmg da ader record kat sana...
Di DDMC, aku perlu datang setiap minggu dari start kandungan aku 5 minggu hingga 13 minggu utk mendapatkan injection..
Doktor akan memberikan aku ubat hormon bagi menguatkan kandungan...
Doktor suruh tawakal...mudah-mudahan kali ni berjaya..

Keajaiban Allah tanpa diduga....semasa kandungan 11 minggu, aku dan hubby dapat melihat pergerakan baby dalam rahim aku....
Doktor cakap aktif...dan memang aku dapat merasakan pergerakannya pada minggu ke 10 lagi..
Baby aktif dari petang sampai malam...aku akan merasakan senak dan seperti sesuatu bergerak di dalam perut...
Bila aku sendiri melihat ultrasound, mmg benarla naluri aku...pergerakan pertama yg kami lihat, baby melompat keatas...
Ruginya aku tak dapat nak amik video saat2 tu...

Semalam aku checkup, aku suruh hubby amik video baby...
Tak sangka, baby tak melompat cuma bergerak2 kaki dan badan je...
Kami pun dapat dengar bunyi heartbeat nya....
Alhamdulillah, nie la rezeki kami...
Mudah-mudahan baby sempurna sifat dan selamat sampai bersalin...
Tak dapat nak letak video baby, usb hilang lak...
Actually, tak sabar2 nak save dlm laptop sebab nak tunjukkan kat nenek ngn atoknya....
Sure dorang suka...

Cuma sekali je lagi aku perlu amik injection kt DDMC kemudian, sebulan sekali baru gi buat checkup....
Hosp Sg Buloh pula, bulan 9 baru gi check up kt klinik pakar semula utk monitor pembesaran baby...

Kalau ditakdirkan baby selamat bersalin, insyaAllah baby akan lahir bulan februari..dan maybe sama tarikh lahir arwah neneknya (arwah mak mertua ku)...
Doakan utk kami....

7 comments:

cik w33da said...

aku doakan, semoga perjalanan baby kali nih selamat sampai sehingga delivery.. semoga baby nih sempurna sihat walafiat dan comel.. dan semoga membesar menjadi anak yang soleh / solehah.. amin... :)

Iena said...

mase jmp tempoh hari, mmg jelas cahaya kegembiraan di wajah awk n hubby...
kite tumpang happy gak utk awk...
mmmuaks

Lin said...

tahniah eeza...happy for u..jaga diri dan baby baik² ye..patutla lama menyepi,ada berita gembira rupanya :D

eynda said...

Tahniah...take care...semoga semuanyer dipermudahkan...

Mrs. Eeza Herman said...

cik weeda : amin...tq2..

iena : tu la kan, coz br lps jumpa baby ms jumpa awk tu, tu yg seronok dpt tgk dier lompat2..tq dear..

lin : tq lin...insyaAllah...mudah-mudahan semuanya baik..

kaka eynda : thanx kak...

Iryani Noor said...

alhamdulillah, tahniah buat iza n hubby.. moga kandungan kali nie memberi sinar kegembiraan buat iza sekeluarga.. kite doakan semoga baby iza sentiasa dlm keadaan yg sihat.. take extra care of urself tau..

Mrs. Eeza Herman said...

iryani : tq =) tu yg aritu amik gambar baby sofia coz nak tgk muka bam2 dier tu...mane tau kot2 terlekat sket muka dier..geram ngn bam2 dier tu..