Friday, August 6, 2010

Update !!! Update..!!!

Pejam celik pejam celik da 3 bulan aku tak update pun blog ni...
Actually, macam perkara nak dikongsi dgn semua orang, tapi, tak semua perkara kita boleh berkongsi..
Yela kan, tak semua orang nak amik tau hal kita dan semua yg betul2 nak tau sebab amik berat ngn kita...
Da hampir 2 tahun kawan baik aku yg 1 sekolah menengah pergi selamanya...
Kalau dulu, dier jua merangkap sahabat aku..berkongsi suka duku..berkongsi rahsia bersama..
Bila dier pergi, terlalu terasa sangat kehilangannya...
Masih terbayang2 saat2 kitaorg berdua duduk melepak kt tepi pantai masa gathering kelas di PD..
Malam tu, kitaorg berdua berbual, berkongsi kesedihannya..
Dier risau bila dier akan dapat menamatkan zaman bujang sebab ayahnya semakin tua, maknya pula da lama pergi...
Aku hanya mampu katakan segala jodoh dan ketentuan hidup kita terletak di tangan DIA..
InsyaAllah, DIA tau apa yg terbaik utk kita...

Akhirnya, setelah dier bertemu insan yg betul2 menyayanginya sepenuh hati..
Takdir menentukan segalanya, setelah dier bertunang, dier disahkan menghidap breast cancer...
Pada saat itula juga, dier tak tau samada perlu berterus terang pada tunang dan family tunangnya atau tidak....
Aku hanya mampu menasihatinya dgn memberikan kata pilihan padanya..
Andainya dier terus berdiam diri, tapi pada satu saatnya nanti mereka dapat tau, mampukah dier harungi saat getir tu...
Tapi jika dier berterus terang skg, Allah Maha Mengetahui segalanya...jika insan itu mmg ditakdirkan utk nya, walau apa pun terjadi, ia akan tetap jadi miliknya...
Yg penting, kita bertawakal dan redha pada Qada dan Qadar dariNya..

Memang itulah kuasa dan kebesaran Allah, lelaki itu mmg jodoh utknya...
Dalam tempoh 6 bln pertunangan, mereka melangsungkan perkahwinan...
Selepas berkahwin, Alhamdulillah, dier disahkan pregnant...
Sekali lagi dier diuji Allah, doktor meminta dier membuat keputusan samada hendak meneruskan kandungan atau menggugurkan...
Dgn alasan, dier perlu menjalankan kimoterapi yg mana kesannya akan menyebabkan babynya dalam keadaan bahaya...
Dier teruskan jua kandungannya, dan Allah tetap disampingnya dan baby...
Baby nya selamat dan baby perlu dilahirkan pada usia kandungan 7 bulan...
Lahirla baby perempuan yg comel...
Namun, kegembiraan dier bergelar ibu, hanya seketika waktu...
Selang 3 bulan kemudian, dier dimasukkan ke wad...
Keadaannya semakin tenat..

Akhirnya, dier tetap perlu mengadap Ilahi...disamping suami tercinta yg banyak berkorban dan baby yg comel yg masih tidak mengetahui apa2...
Begitula semangat dan kekuatan seorang sahabatku mengharungi dan mengakhiri hidupnya yg begitu pantas sekali...

Aku masih tetap mengingatinya dan merindui kehadirannya sampai skg....
Semoga dier ditempatkan disamping orang2 yg beriman...amin...

5 comments:

{ miss ttjl } said...

innalillah.. aku tatau pun dia sempat ada baby.. eventho kenal dia kejap je, tapi sedeh jugak bila tau. ALLAH lebih sygkan dia..

Iena said...

nangesssssssss... semoga arwah kawan awk ditempatkan di sisi org2 yg beriman...

Mrs. Eeza Herman said...

cik weeda : tu la..masih teringat2 lg..nasib baik dier sempat tinggalkan zuriat utk hubby dier..tu la hajat dier pun coz nak balas pengorbanan hubby dier..kalo ko tgk hubby dier, terharu sgt..terlalu caring kt dier ms dier tgh tenat dan nazak..sentiasa bacakan yasin kt sisi dier..xlepaskan tgn pun...sedey saat2 tu..

iena : amin...

Iryani Noor said...

al-fatihah buat arwah.. tabah betul die dalam menghadapi situasi getir mcm tu. Moga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman..

Deqna said...

sedihnya, touching sgt...

so, baby tu sekarang ayahnya lah yg jaga yer.. alhamdulillah ur fren tu ada sempat ada zuriat tuk mendoakannya..

semoga arwah diletakkan di kalangan org2 yg beriman..