Friday, February 4, 2011

Doakan aku ye...


Pagi2 buta nie, aku bersiaran dari PMC..
Btw, semalam, aku admitted ward sebab da ader spot bleeding...
Hari rabu lak, aku keje macam biasa, bos bagi cuti half day..
So, masa kat ofis, aku dah rasa semacam je..asyik2 contraction datang selang 20minit macam tu la..then, kul 12 tengahari, aku balik umah..
Niat kat hati nak gi ikea jalan2..
Tapi terpaksa batal sebab terasa sakit masa dalam kete..

Sampai umah, makan lunch, masih rasa sakit lagi selang 10 min lak..
Aku just baring jela...buat ignore je sebab sakit macam period pain..
Bukan sakit macam nak berak..
So, sampai malam masih sama..dah nak tido, baru rasa kurang sket..

Esok nya aku sakit sket2 jer..aku bangun pagi mandi, basuh rambut..lepak2 atas katil ngan hubby terus tertido sampai kul 10 pagi..
Ingat nak gi jalan2 gi The Ship sebab teringin nak makan shark fin soup..
Gi je toilet, nampak darah setompok kat pad..
Aku dah gigil sket..kuar je toilet tunjuk kat mak..
Mak cakap mak pun macam tu dulu..ader tanda terus gi hospital..

Aku masuk bilik, terus cakap kat hubby..
Dia da kalut da..
Kemas itu ini..terus gi PMC..
Dr Zarul lak cuti..ader doc biasa je..dia tanya2 then check bawah..
Dia seluk la...aiyoo...
Dia masuk satu jari, tapi sakit psl dia tekan ke dalam..siap tekan perut aku lagi..
Nasib baik la part dia tekan tu just kaki baby je kat situ...

Pastu dia pun kuar, cakap kat hubby baru buka 1cm...nak balik ke atau nak admit je...
Aku cakap nak balik...tapi hubby lak cakap yg aku nie 3kali miscarriage..ni yg 4th pregnancy..
Apa lagi, doc pun tak kasi balik la..terus admitted..
Nasib baik la ader single bed..
Nurse buat CTG...lepas je 30 min, nurse cakap jantung baby laju...

Then, dalam kul 1 lebey, Dr Zarul pun datang check aku...
Doc seluk 1 jari..aku ok lagi..dia masuk 2 jari aku da sakit....lagi pulak nak tekan dalam..
Terus dia kuarkan 1 jari..tekan2 baru buka 1cm...
Doc cakap laluan aku sempit, so, kalo normal nanti risk tinggi...
Dia suggest aku c-zer lagipun, aku dah 3x gugur..tak nak jadi apa2 kat baby H...
Lagipun, kalo paksa normal gak, nanti aku stress baby pun stress gak...

Nurse buat lagi sekali ctg, graf sama gak...jantung baby laju....
Doc call nurse suruh aku puasa dari kul 3pm sebab nak buat c-zer kul 8 pm...
Dah stress da....tapi selang beberapa jam, baru aku relax sket..da leh redha la...
Sebab nurse cakap, kalo aku paksa gak normal, takut memang boleh lepas kepala baby...tapi takut sangkut badan baby...nanti baby biru lak...lagi bahaya...sebab laluan aku memang sempit...

Last2 nurse buat ctg lagi...tapi graf baby dah normal...then, doc call nurse cakap tak perlu c-zer malam tadi...cuma aku kena induce je utk kasi aku contraction...
Doc cakap bila induce aku akan rasa nak beranak...kalo hari ni buka 5cm, doc akan check laluan sempit atau tak..
Kalo tak, doc buat normal...kalo masih sempit...kena c-zer terus..
Tapi kalo condition aku masih tetap sama macam semalam, aku kena c-zer terus hari nie...
Sekarang nie 50-50 jela...

Tadi nurse check ctg, jantung baby ok..tapi aku tak de contraction langsung...
Sampai sekarang aku masih relax je...baby H pun gerak2..
Nurse suruh puasa je...nanti doc akan datang check...
Kawan2, doakan utk aku yeee...
Kalo c-zer pun, aku dah redha da nie...
Just hopefully,takde complication apa2 la nanti masa c-zer...
Semoga baby H selamat dilahirkan.....aminnn....

11 comments:

nurarinab said...

OMG..kamu da nak deliver..i pray everything will be fine for u ok..jgn lupe pos gmbr bby nnt k..take care n slwt byk2.kalo kn brsln normal nnt mknlah madu, insyallah ade tenaga utk push bby nnt k :)

Mrs. Eeza Herman said...

arina : yup...da nak deliver da, tu pun sebab dah ader spot bleeding..kalo tak,memang tak deliver lagi..ok,nanti iza upload gambar baby....take care too..

Siti said...

eeza...semoga semuanye selamat k..
jangan stress2 yer..
insyaAllah everything gonna be okay..
my doa always be with u

~Yun~ said...

eeza,yun doakan eeza n baby selamat k..insyaAllah dipermudahkan semua.. =)

rDnA said...

smoga selamat semuanyer yer eeza..gd luck.jgn stress2 k..

Deqna said...

wow dah nak deliver dah... semoga selamat semuanya..

.:Mrs. Engineer:. said...

eeza...moga sume slmt n dipermudahkan...amin...

k|ree said...

take care dear...hope everything okay...kiree doakan sume berjalan lancar... awak yg bersalin dulu agaknye.. :)

♥ Fasha ♥ said...

iza dah deliver blum nih? ish... czer je la... nanti kalo dah induce pastu still sempit gak, susah tu...

Iryani Noor said...

moga semuanya dipermudahkan buat eeza & baby...

Lin said...

eh dah deliver ya...baby boy la eh? tahniah!!! apa nama baby eeza?