Friday, January 14, 2011

Baby dah turun bawah


Perkembangan baby sekarang nie biasa jer...
Cuma aku dah kurang rasa pergerakan baby macam dulu sebab dah tak buat carta pergerakan baby da...
Baby hanya akan kick sekali sekala..
Aku just rasa baby pusing jer...gerak sket2..
Sakit kat ari2 kerap gak la...

Rata-rata cakap dorang bersalin lepas 37 weeks..
Aku lak memang tak sedia lagi utk bersalin sekarang nie...
Dah set mind lepas raya cina..
Tapi kalo 37 weeks adalah next week la..
Hopefully la baby tunggu lepas raya cina...

Sebab banyak lagi benda berkaitan ngan hal rumah belum settle..
Banyak benda nak fikir..
Hubby serah kat aku sebab hal2 rumah dia tak berapa reti nak design macam mane..
Buat masa nie, baru sette beberapa items :-
- grill satu rumah ~ done
- naik brickwall depan dan belakang ~ in progress
- skylight ~ in progress
- langsir satu rumah ~ in progress (tgh jahit)
- cat nippon ~ done
- blind curtain ~ done

Tinggal nak uruskan hal yg penting dulu before aku deliver :-
- kitchen kabinet
- wiring satu rumah
- painting works
- hood, hub + oven
- lampu + kipas
- repack semua barang2 kat rumah sewa...

Selainnya kena tunggu lepas aku abis pantang, baru settlekan..

Btw, tadi search la info pasal tanda-tanda bersalin..
Jumpa satu artikel nie..
Macam dah banyak tanda2 yg ada jer..

---------------------------@@@@@@@@@@@@@@

Bayi Turun Ke Bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. (tak rasa ringan pun..)

Anda mungkin terasa:

  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan. (tak sakit cuma terasa berat je kat kelangkang nie...dah tak boleh dok bersila atas kerusi..hehehe)
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing (ni memang kerap jadi...sekarang ni asyik pakai pad jela..terkucil je..)
  • sakit perut, memulas (selalu sgt..setiap hari...lebey2 bila aku makan yg ader cili..lepas makan je memulas sakit perut...)
  • kerap buang air besar (tiap2 hari buang...cuma bukan cirit jela..tapi sehari boleh 2-3kali buang...lawas sungguh..)
  • kerap terkentut (ni pun dah kerap lak....tp jgn lak korg xnak kawan ngan aku lak..hehehe..nak buat camne, dah nak buang angin kan....bukan salahkuuu..)

Keluar Lendir Pekat/Berdarah
Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu
(belum lagi..lendir biasa jer kuar...minta2 la lambat lagi...)

Rahim Mula Menipis.
Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

(takde lagi....)

Sakit Belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi. Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

(alhamdulillah la aku tak sakit belakang....cuma sakit tulang punggung jer bila baring mengiring atas tilam nipis...)

Pecah Air Ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

(belum lagi....part nie la yg cuak..)


Banyak gak nie tanda2 kelihatan...
Aku yg buntu sekarang nie bila la nak start cuti..
Almaklumla, baru 1st time...
Baby FDH jangan kuar sekarang yeee......
Tunggu lepas raya cina tau...
Mummy ngan daddy nak kemas barang2 kat rumah lama dulu..
Nanti kalo mummy takde ciannnn daddy kena buat sorang2...

Dengan ini, rasminya panggilan utk baby kitaorang iaitu baby FDH...
Jangan tanya full FDH tu apa...tak mampu nak jawab skg...
Tunggu baby FDH lahir dulu yee...
Dan baby FDH kena panggil kitaorang Mummy and Daddy...
Mat saleh la pulokk..takpe kan..
Kitaorang pun dah start
panggil baby FDH dari 7 bulan lagi dengan panggilan namanya iaitu H....
Senang sket bila baby FDH dah kuar nanti, dia dah tau nama dia...(poyo je..)




15 comments:

rDnA said...

bila bc tanda2 tu cam dh bnyk jer sama..alamak
nerves plak..

{ w33da } said...

penattt aku type panjang2..ilang pulakkkkkk. huhu.

papepun eeza, good luck! selamat berjuang. baby dah turun tu maknanya tak lama lg la tu nak kuar.

aritu aku tgk perut member aku pun dah menurun ke bwh.. so aku ckp la dia tak lama lg nak deliver. pastu dia tak caya.. ye laa.. mementang le aku tak kawen, apelagi lum beranak pinak. huhu.

pastu ko tau tak, esok lusa tu dia beranak. AWAL 3 MINGGU. aku ckp tak nak cayer. ngahahahah~

Mrs. Eeza Herman said...

rdna : kena standby tau..iza bju bby pun xbasuh lg..sibuk ngn hal umah..

************************************************

weeda : haha..bukan selalu ko taip pjg2 pun kan...
ishk, ko jgnla..aku basuh lg baju baby..pastu bajet lps raya cina..ala, risau akan sejak seminggu lepas...

munna said...

salam kenal..

seronoknya nak dapat baby... kak munna doakan selamat semuanya

Iryani Noor said...

Eeza kalu boleh skrg nie bnyk kn berjalan & buat squatting utk kuat kn otot kt sekitar punggung...

iskk tak sabar nk tunggu eza bersalin.. baby mesti kiut mcm mummy die =p..

btw just nk share, dulu time yani bersalin, air ketuban pecah time bgn dr kerusi.. tibe2 rasa ada cecair panas meleleh.. warna jernih.. cuak la time tu.. heheh

{ w33da } said...

baby FDH dah tak sabar2 nak kuar jumpa mummy & daddy dia :)

better prepare awal2..at least kalau bebetul kuar awal, brg2 sumer dah ready.

btw, ko deliver normal ke ikut tingkap?

ederq said...

izaaaa!ida br 35 weeks tp da ada tanda2 huhuhu.perut da turun org kata.sakit kelengkang da stat smlm.huhuhu

nur easy said...

singgah jalan2.. dah dekat harinya ya. jg diri baik2..;)moga dipermudah urusan kelahiran

Siti said...

hehehe..macam dh x lama dah tu..kena la siapkan cepat2 keje umah tu..nanti baru la best berpantang..

Mrs. Eeza Herman said...

kak muna : salam perkenalan...tq visited my blog.. =) tq ye..insyaAllah mudah2an semuanya selamat..aminn...

***************************************************

yani : ooo...squatting yee..kalo jln tu mmg byk berjalan pun, naik turun tangga..cuma larat tak larat je.. =) baby boy kalo kiut cam mummynye confirm la jd jambu lak nanti..hehehe..
tu la, iza pun tgh risau2 jer sentiasa alert check suar basah ke tak..

**************************************************

weeda : baby FDH suka duk dlm purut la..daddy dia je sibuk xsabor nak baby FDH cepat2 kuar..huhu..
semua dah prepare..bidan urut pun da booking..
baby FDH nak ikut pintu la..aku xnak dia ikut tingkap.. =P

Mrs. Eeza Herman said...

aderq : iza pun baru je perasan perut dah turun...makin tegang je, nampak la garisan stretchmarks semua....kdg2 sampai terbayang2 camne la time bersalin nanti...huhu

****************************************************

nur easy : tq ye visited.. =) insyaAllah...aminnn..

***************************************************

siti : tu la, tp mcm xdpt nak siapkan cepat..maybe lepas pantang baru complete semuanya... tq visited me =)

ieda said...

tgk tanda2 nie dgn teliti ya dikk dan be prepared :) dia nak kaur dah x leh tunggu2 ..

Mrs. Eeza Herman said...

kak ieda : semakin risau gk nie, takut tak alert je ngn tanda2 tu..sebab kadang2 iza nie jenis yg tahan sakit... btw, thank you yee...

Naz Nur Nhazzla said...

hai iza..anak sulung ye?pengalaman naz pecah air ketuban kat rumah.masa tgah tido..mmg panik giler sbb banjir lantai..tilam xyah kata..habis basah dah..naz pun nak google tanda2 bersalin lah..

Mrs. Eeza Herman said...

naz : hi naz...yup, anak sulung...tp dah 3 kali gugur....kalo pecah air ketuban kt umah, xla risau sgt...iza risau kalo pecah kt ofis, kena standby bawa seluar lain la mcm nie..