Monday, January 24, 2011

Baby dah 37 weeks 2 days...


Tinggal lagi 19hari je lagi..
Tu pun kalo 19 hari laa...
Ramai gak yg aku kenal, yg sama atau beza sehari je ngan due date aku..11/2/2011..
Masa check up minggu lepas, berat aku naik lagi..
Sekarang nie dah 90kg..mak aiii...memang aku tak pernah la capai ke tahap nie..
Memang kena struggle la diet pasnie..nak turun mcm berat aku ms time kawin 52kg, tak mungkin la dapat...

Then, blood pressure dan air kencing ok..
Dr Zarul tanya2 samada aku dah rasa contraction ke belum..
So far, aku rasa kadang2 jela..
Then, sesi utk check baby H lak..cuma kali nie berbeza sket..
Dr Zarul just rasa, pegang dan tekan2 sket kat perut..
Doc cakap dia just rasa samada baby dah engaged atau belum..
Kalo baby dah engaged baru dia akan scan utk tgk had mana kedudukan kepala baby..
Kalo baby tak engaged lagi, tak perlu scan..

Doc tekan2 kat ari2, utk check kepala baby..aku dapat rasakan kepala baby..
Doc cakap baby belum engaged lagi..so, tunggu next week check up tengok macam mane keadaan baby H..
Doc check jantung baby H, ok..sihat..
Next week check up lagi utk 37 weeks..

Tapi beberapa hari nie, aku dapat rasakan yg kepala baby H dah turun..
One more thing, doc inform aku kalo nak tau kepala baby dah engaged ke belum..
Ibu takkan rasa senak, pedih ulu hati, dan sesak nafas..
Ibu akan rasa perut berat dan bahagian bawah dada akan rasa kosong sebab baby H dah engaged kot...

Apa yg aku rasakan sekarang :-
- emosi dah tak stabil, kejap ok, kejap takde mood, kejap nak marah2..
- kerap nak pipiss...
- kerap gak yak2..
- dah tak sesak nafas bila nak tido...sebab bontot baby H dah tak tekan dada aku.
- perut berat sampai terasa kat kelangkang..
- tak boleh nak dok kepit2 lagi dah, terpaksa dok kangkang je..kangkang besar lak tu...
- tak sakit belakang
- masih sakit kat tulang punggung
- asyik dahaga jer...
- terasa baby H gerak kat sekitar ari2...best lak..
- masih mampu utk drive ke ofis, guna kete manual lagi tu...tapi bila kena contraction tu time drive, fuhh sakit..

Aku selalu tekan kat bawah dada aku, memang kosong...yang banyak bonjol2 dan keras kat area pusat..
Doc siap tunjuk kat mane badan baby H, bont** nya dan kakinya...
Seronok lak bila aku dapat rasakan kat mane part2 badan dia..
Hubby lak, sampai ke saat nie, masih tak pernah nampak dan rasa baby H gerak..
Bila baby H gerak, bonjol sana sini, siap tendang, aku tunjuk dia, dia tak nampak..
Tau pasal apa, pasal baby H nie nakal sgt2...saje jer nak sakat daddy dia..
Bila daddy dia pandang je, baby H pun terus diam...tau2 jer...
Sian hubby, tapi takpe, tunggu baby H lahir nanti, daddy dapatla tengok dia main...hehehe

Semalam gi antenatal class kat PMC..
Topik2 ok, berguna sgt utk aku...
Cuma topik dari Dutch lady, stemlife ngan garment je aku bosan sket.. sebab aku dah dengar dah masa antenatal class kat DDMC...
Paling berguna bab breastfeeding topic dan topic dari Dr Zarul..
Baru aku faham mcm mane nak breastfeed baby H nanti..
Lepas je abis class, jumpa ngan ederq .. tak sangka dapat jumpa blogger lain..
Kira first time nie...hehe..
Bila dah first time, jadila excited terlampau..mcm2 nak disembangkan..
Sampai...........hubby kitaorang berdua yg bosan menunggu..hehehe
Nasib baik la time tu nak hujan, so, terus cut story mory semua...
Orangnya kecik molek jer..and comel je ngan muka bulat...
Ederq, next time, kita jumpa lagi yee...

9 comments:

ederq said...

huhu kesian ur hubby tak dapat rasa baby gerak2. pemalu tau baby H! hihi cute!
mine punya jeles kalau mummy papa dia cuddle2. sibuk nak gonjeng2 jugak. org borak pun nak join. hihi. tapi kalau i merajuk dengan papa dia, dia pun sama majuk tanak react bila papa dia tego. haha! gang mummy! hihi

hehe ye i mmg si muka bulat. :p nice seeing youuu!

Mrs. Eeza Herman said...

ederq : tgn dia kasar sgt kot, tu y bb H nie xsuka bila dia sentuh agaknya..hihi..mmg sah pemalu terlampau..
bestnya camtu, yela kan, baby gurl, kena geng ngn mummynya..baru la syok nak sakat papa dia kan....

Cerita Ummi dan Abi said...

bestnyer dah tak rasa sesak nafas lagi masa nak tido...
sy skrg tgh rasa mcmtu lagi... seksa jugak... rasa mcm nak mati huhu...
ape pun sy doakan awak dan baby selamat ye nanti...

Shifa said...

huhu masuk 37 weeks ni lagi la rasa berdebar2.. shifa pun dah rasa baby kat bawah.. asyik nk g toilet je.. tp doc ckp baby blum masuk laluan.. so ada masa lagi.. hehe kesian hubby iza xdpt rasa.. hubby shifa plak smp dh malas nak rasa.. asyik suruh dia rasa je.. haha..

Mrs. Eeza Herman said...

ummi : best tau...lega sgt2...tp sedey pun ader, yela, xrasa lagi dah mcm tu...kesakitan yg nikmat sgt..kena tunggu 2nd preggy baru rasa balik.. =)
tq ye...nanti ummi pun akan rasa keadaan yg sama....

**************************************************

shifa : shifa pun da rasa ek baby ke bwh...baby suka dok dlm perut lg tu...hihi..
lor pulak dah..hubby iza sampai tensen tak rasa apa2..sampai bila dia buat muka seposen, da phm da yg dia xrasa..hehehe

rDnA said...

huhuhu xlma jer lg tu..dna ni duk trtunggu2 bla la bby ni nk kuar..sape dulu ek yg msuk LR??all the best k..smoga slmt semuanyer

FATIN MRAZ said...

salam ziarah..bakal ibu..
;}

nurarinab said...

salam prkenalan jgk..i think my bby pn da engage..btl eh bhgn perut tu da kosong..bby da trn ke bwh da..

Mrs. Eeza Herman said...

rdna : sapa masuk LR dulu yeee..aduhhh cuak niee....harap2 macam tu..

***********************************************

Fatin : salam...tq ye visited me.. =)

***********************************************

nura : yeke da engaged?? best nie..kalo mcm tu, just bbrapa hari jela lagi... =)