Thursday, January 6, 2011

Check up 34 weeks


Hujan lebat betul hari nie..
Aku sedap je tido walaupun dah pukul 6.15 am..
Hubby sibuk2 siap2, aku malas je nak bangun..hehehe..
Perancangan hari nie, nak gi check up..
Aku kena parking kete kat area ofis, then hubby tunggu kat ofis aku..
Satu keje jela gi PMC..

Last2, nak kuar dari area umah mak aku, dah jem teruk...
Pastu lepas je tol Taman Medan, jem lagi..
Kat LDP ke Damansara pun jem..
Hubby lak, konon nak lari dari jem, ikut highway NKVE..tapi jem gak..hehehe
Kitaorang kuar umah kul 7.30am, aku sampai kat Uptown Damansara kul 8.30am..
Terpaksala tunggu hubby 1jam..so, aku breakfast la dulu kat Paparich..
Pekena hot lemon tea honeyngan roti naan cicah kari..tapi tak kenyang..
Kena order nasi lemak satu...

Hubby sampai, terus ke PMC...
Jumpa ngan Dr Zarul, dia check blood pressure normal..
Berat aku naik 1kg lagi..hehehe..
Then, dia bg tanya macam2...
Tanya psl kaki cramp, false contraction, sembelit, dll...
So far cramp tu bila aku mengeliat je..false contraction lak dah kurang sket sebab aku amik ubat Dr Zarul bagi..
Sembelit lak, aku takde masalah...cuma aku senang sakit perut lak sampai cirit birit gak la..
So, Dr Zarul advised mcm2 benda kena pantang...
no sweet (teh, milo, kopi), no meat, no spicy..
Then, problem aku selalu sakit kat ari2 sebab kepala baby dah ada kat pintu rahim, so, rahim akan rasa tertekan sebab tu aku akan rasa sakit..sakit mcm nak kena period...

Scanning time...
Dr Zarul tunjuk kepala baby kat pintu rahim..
Cuma baby belum engaged je lagi..
Hubby aku cakap Doc suruh standby dah sekarang nie..sebab lagi 2 weeks, aku dah 36 weeks..
So, anytime je baby akan lahir..sebab paru2 dia dah mature...
Cuak lak bila aku dengar..
Doc pun buat detail scan, tunjuk muka baby, tut baby, kaki, tangan..
Bila Doc scan kat muka, baby tengah isap jari...
Sajer jer nak tunjuk comel kat kitaorang..

Doc cakap baby ok, sihat..
Beratnya sekarang nie dah 2.5kg..
Fuh, lega sket bila Doc cakap 2.5kg jer...
Kalau boleh tak nak baby naik banyak sgt..
Sebab masa 31weeks, baby 2.2kg..
Bila aku check kat internet, dah macam overweight lak..

Next check up lagi 2 weeks 20/1/2011....

12 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

PMC sg buloh ke?he3...ari tu sy ade g scan...ngn Dr Zarul gk... :)

Mrs. Eeza Herman said...

yanie : yup..PMC..yanie xdeliver kat sana ker?? dkt kan ngn umah mak yanie...mula2 iza kat Damansara Damai Medical Centre, tp tukar fikiran lak saat2 akhir nie, nak deliver kt PMC.. =)

♥ Fasha ♥ said...

my baby pun dah 2.5kg ni iza. hopefully maintain je la berat camtuh. takut gak kalo baby besar sgt nanti kang ^_^

rDnA said...

samala kita..ms check up 34 weeks tu pun dktor kata suh standby.. next week dh 36 minggu..tkt gak ni

Mrs. Eeza Herman said...

fasha : hopefully la kan...xnak baby besar2 kang kena c-zer lak.. kita sama2 doakan.. =)

***********************************************

rdna : dah 36 week dah...hm..cuak kan..hehehe..stand by mental n fizikal ye.. =)

Shifa said...

yeay!! pasni leh cium2, peluk2, gomol2 baby.. hehe..

Mrs. Eeza Herman said...

shifa : hm..pasnie juga kena berebut ngn hubby la..skg nie tunjuk eksen kt dia psl baby dlm perut...hubby tunggu masa je nak kenakan iza balik.. heheh

ederq said...

my check up on 12th! dudududdu! takut pulak u ckp dr da kata soh jaga2. hhuhuhu

Mrs. Eeza Herman said...

ederq : standby je awal2 nie..mane la tau kan...iza pun takut gk nie..camne la nak teran..hehehe..dulu rasala gak sakit contraction masa nak gugur, tapi xmerasa lagi teran camne..hehehe

rose said...

kl cramp...tido pkai stokin...mase da nk dkat delivered kne byk jln...nnti senang nk delivered...kdg2 contraction lame...bru bleh delivered...nway,gud luck mummy...

Leenz Yusoff said...

tahniah eeza... due date kita dah cantik kan.. tapi in my case, kalau baby tak nak pusing gak.. nampak gaya kena kuar awal. anyway - dah kena standby tau, beg spital kena letak dlm keta dah tau.. coz my officemate suppose deliver end of this month, tup2 baby dia nk kuar minggu lepas at 37weeks... papepun, kita doa yg terbaik utk awak.. dan kita.. ;)

.:Mrs. Engineer:. said...

aah dkat ngn umah mak...tp dh decide nk bersalin kt hospital putrajaya under private wing... :)