Thursday, April 14, 2011

Jiwa kacau




Sejak kehadiran Hazeq, betul2 berubah kehidupan aku dan hubby da sekarang nie..
Setiap hari aku kena bangun kul 4.30 pagi, siap2 mandi...
Siapkan segala barang2 keje ngan beg breast pump aku..
Kul 5.30 pagi Hazeq bangun nak susu...
Siap2 kan barang2 Hazeq lak, pastu kul 6.00 pagi kuar umah antar Hazeq dari Saujana Utama ke umah mak aku kat PJ ..
Terpaksa kuar awal utk elakkan jem, dan leh la aku lepak lama sket kat umah mak..
Kul 6.30 pagi sampai umah mak aku...sembahyang subuh kat sana..rest jap, main2 ngan Hazeq..
Then kul 7.30pagi breastfeed Hazeq..kul 7.45 pagi gerak gi keje dari Taman Medan ke Damansara Uptown..

Sampai ofis kul 8.15 pagi...
9.30 pagi aku pump susu, then buat keje...
11.30 pagi pump susu lagi, then buat keje....
12.30 tengahari lunch...
2.30 ptg pump susu, sembahyang zohor..
5.00 ptg last pump, sembahyang asar siap2...
6.00 ptg tetttttt......balik!!!

Alhamdulillah, rezeki Hazeq banyak gak la...walaupun tak semeriah mane...
Tapi kalo aku buat 3kali pump, insyaAllah akan dapat dalam 16+oz...
Syukur sgt2..tapi masalah aku, mak aku lak ckp beberapa ari nie Hazeq kuat lak minum...
Sehari leh abis 10oz..aduihhh...dah la aritu check up 2 bulan dan doc kasi injection 5 serangkai, timbang2 berat dia dah 5.3kg...
3 bulan nanti confirm naik lagi...sampai aku dah tak larat nak dukung sebelah tangan dah...hehe

Sambung balik bab masa tadi...

Sampai Saujana Utama kul 7.00 ptg, terus masak2...
Sembahyang maghrib...susukan Hazeq...
Dinner...rest sambil tgk tv...
10.00mlm tido......zzzzzzzzzzzzzzzzzzz...............

Kul 11.30 mlm Hazeq bangun nak susu....
Kul 1.30 pagi Hazeq bangun nak susu...lagiii
Kul 3.30 pagi Hazeq bangun nak susu.....lagi dan lagiiii
Dan 4.30 pagi aku lak kena bangun....

Macam tu la rutin hidup aku sekarang nie...
Tido pun dah tak cukup...tak lena sgt pun..
Demi Hazeq...(cewahhh...poyos je..)
Sekarang nie kenala fikirkan Hazeq...tak kan nak pentingkan diri lak..
Sementara nak tunggu dia membesar sampai 1 tahun...kenalah jadi mcm nie...

Hubby lak, keje dia cuma tukarkan pampers, main2 dan jaga Hazeq sementara aku buat keje...itupun kalo Hazeq tak tido la..
Bab2 tido, Hazeq memang tak nak ngan dia..
Hazeq lebih banyak memerap ngan aku je...
Padahal aku nie garang gak ngan dia..
Bila dia buat hal kecik je sebab dia suka tahan mata bila dah terlebih2 main waktu siang...
Pastu nak tido, dia tak boleh nak tido..dia menanges la nak minta aku dodoikan..hahaha
Kenalah bising ngan aku..then babbbbbb kat drumstik tembam dia tu....
Sengal gak aku, Hazeq baru 2 bulan bukan paham apa sgt pun..
Tapi saje je..aku nak ajar dia awal2 mcm nie..tak la aku babbb kuat sgt pun...sayang gak okeyy!!!
Walaupun aku garang pun, dia nak gak kepit2 ngan aku jer...tido pun suka tido bawah ketiak aku...sedap sgt kot bau aku...hihi...

Bila aku dah hadapi life mcm nie..baru aku tau, apa yg org selalu cakap, "bila tengok muka anak kita, segala penat lelah, tensen ngan jem ke keje ke...boleh hilang sekelip mata je.."
Memang BETUL!!!!
Punya la jem teruk..banyak keje dah sekarang nie...bila balik jer tengok dia senyum gelak2 gatal sebab nak susu aku!! ishkk...mcm magic jer...terus terasa 'ku bahagia.....'
Hazeq punya pe'el skg, bila aku sampai je umah, dia confirm nak susu aku gak walaupun dia da nenen guna botol sebelum tu..sajer nak 'gayut'...hihi..
Bukan banyak pun dia isap..pastu dia biar je bibir dia lekap kat breast aku..
Bila aku tarik breast aku, dia pun sengeh2 je...mmg gatal betul anak bujang aku...


Macam nie la muka 'gatal' nya...
Nie la jugak muka penyejuk hati dan ketenangan yg teramat tenang je aku rasa sekarang nie.....

9 comments:

{ w33da } said...

dia gatal ikut mummy dia laaaaa.. kakakakaka! xD

best la ada baby..memula mmg la penat. lelama dia dah besar, dah okay la kan. first year je penat sket.. yg penting, bila tensyen keje, tgk je muka hazeeq..mesti happy semula :)

Mrs. Eeza Herman said...

weeda : gatal ikut aku erkk??? aku mmg gatal pun!!!! tu y nanti bila dia da besar sket nak kasi dress ala2 macho gitu..kasi gurl2 semua gila kt dia tp dia maintain cool..pastu xlayan sgt ngan pompuan2 gatal kt dia nie..ala2 ashraf muslim gitu..hahaha...
yup!! mmg hepy jer bila tgk atap umah...confirm bb aku didlmnyaa...hehee...xsabo2 nak gomol2+ buli2 dia..

Iryani Noor said...

waauuuu kuat nyer die minum susu... 2bln dh 5.3kg.. bam bam tu... =p...
erm mmg beul, bile tgk muka anak, autimatic penat ilang kn... nak2 bile die senyum dlm tido.. adoiiii rasa tenang jiwa =p...

k|ree said...

hehehe..sama la kita...tp,alhamdulillah...naurah dah tak byk bgn mlm skng nie..
dia bgn 2 kali je utk susu...kali ke 2 tue...terus bgn utk siap gi keje...

Mrs. Eeza Herman said...

iryani : kuat..dia xbyk minum tp kerap...tu y naik melampau2..doc sampai tanya dia minum susu apa..kalo formula, confirm da obes..tp BF doc ckp xpe..hihi..5.3kg tu pun dia ckp tolak pampers dll..kalo x, 5.4kg...semangat!! nak lawan sofia bam2..hihi..dulu dok asyik tgk sofia jer..

ye..ye..btul tu..tenang sgt...lg2 bila dia tido lena.. =)

***********************************************

kiree : naurah bagus la kurg bgn..hazeq nie kalo siang baru tido lena, sampai kena kejut minum kalo dah penat sgt main..

Shifa said...

wow kerap eh dia nyusu! 2 jam skali! sebbaik susu iza banyak.. safiyyah 3 jam sekali sekarang.. tp x ajar lg pakai botol.. haritu ajar minum air kosong macam senang je, trus malas nk ajar minum dlm botol.. pam pun baru sikit2.. huhu malas!

Mrs. Eeza Herman said...

shifa : kerap..kdg tu baru je kasi dlm 30min, nak lagi!! maybe sebab panas kot, dia haus..hehehe..
camne dah keje nanti? lebih baik shifa ajar safiyyah minum guna botol dr skg..hazeq mmg ok je minum guna botol tp dia lg suka direct..
kalo boleh jgn kasi dia minum air kosong..sbb masa kelas antenatal dulu,speaker tu ckp jgn kasi air kosong kalo kita BF, kalo formula boleh la kasi sebab susu formula manis so, kira macam bilas tekak dia la..

ederq said...

kite keja isnin ni.tak beshnyaaaa

Mrs. Eeza Herman said...

ederq : bermula la episod kelam kabut hidupku ye..