Friday, April 9, 2010

yessss..berjaya gak turunkan..

Bestnyer, semalam genap seminggu tempoh diet aku..selama seminggu ni aku guna cara low-carbs lps aku baca Low Carb Diet Diary ~ bermulanya sebuah diet oleh cik kaki ni. Then, aku pun search la psl Atkins Diet ni..kena gak buat penyelidikan kononnye..takut lain lak jadinya kalo tak betul2 katam. So far, after aku baca semua komen2 dari forum2, website dan blog psl Atkins Diet ni, okla..Pada aku taklah membebankan sebab untuk permulaan dalam induction stage tu cuma apa yg aku makan tak boleh lebih dari 20g carbs. Kalo boleh zero.. So, setiap apa yg aku makan, aku terpaksa la start check kat bungkusan brapa carbs. Mane yg lebih terpaksala tahan makan..lps abis tempoh 2minggu, baru aku boleh makan lebih 20g carbs....

Badan aku memangla da gemz sebelum seminggu ni..lepas je aku keguguran yg pertama thn 2008, berat aku makin ari makin naik..dari masa preggy tu 55kg terus naik sampai aku keguguran ketiga ari tu 70++kg...wahh..berat giler..abis baju semua tak muat. Terpaksa beli baju saiz XL skg ni..

Bila aku start diet ni, terasa ringan sket badan yela sebab no-rice, bread, spageti, mee dan semua yg ader byk carbs..skg ni lepas seminggu diet, aku da turun 5kg..walaupun sket, tapi puas ati sebab turun jugak..bestnyer, so misi diteruskan sehingga berjaya...........

6 comments:

Iena said...

seminggu turun 5kg wak?! gud2... big claps ya.
truskan bertekun!!! :)

Deqna said...

hai salam kenal:)

sorry to hear that u pernah keguguran sebelum nie...masa tu dah berapa bulan?

pernah wat rawatan kat pmc yer? haah doktor tu sgt gentle sekali kan...apapun saya doakan semoga nanti awak akan dikurniakan rezeki lagi.. InsyaAllah...

Mrs. Eeza Herman said...

iena : tu la wak, da naik byk...tp susah gk nak turun....

deqna : hi.... =)
ha'ah, 3x kali i miscarriage..1st baru nak masuk 3bulan, 2nd baru nak masuk 2bulan dan baru2 ni baru 1bulan..

sebelum ni sy g kt damansara damai medical center dkt je ngn area umah, tp utk puaskan ati, sy g jugak kt PMC..kt sana mmg ok, tp sy da ader record 2 kali miscarriage kt DDMC, lps ni kena g DDMC jela...

nilza eeriaz said...

bolehla suruh husband ikut diet style eeza ni.hehe

Mrs. Eeza Herman said...

lynn : ok gak, tp kena byk buat research la tau..try google atkins diet..dlm forum & website yg citer psl ni, ader info2 psl mkn2 yg blh dimakan dan xboleh dimakan dan details tentang carbs setiap makanan..

Iryani Noor said...

wahhh Eeza,
seminggu turun 5kg?? kasi tips sikit.. kite pon tgh nk turun kan berat gak nie.. adehh susah betul lelemakss degil nie nak ilang =p